Evropske sile vjeruju da će Trump produžiti sporazum s Iranom

EU nastoji spasiti sporazum s Iranom (EPA)

Visoki britanski, francuski i njemački dužnosnici vjeruju da postižu napredak prema dogovoru koji će odgovoriti na zabrinutost američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi s nuklearnim sporazumom s Iranom, otkrio je evropski diplomat. 

“Izašli smo s osjećajem da postižemo dobar napredak prema odgovoru na predsjednikovu zabrinutost i da dolazimo do sporazuma”, rekao je diplomat maloj skupini novinara, govoreći pod uvjetom anonimnosti. 

Visoki diplomati iz tri evropske države susreli su se u srijedu u Washingtonu s Brianom Hookom, direktorom američkog State Departmenta za planiranje politika, kako bi pokušali spasiti sporazum o ograničenju naoružanja. 

Trumpov ultimatum

Ključni dio dogovora iz 2015. između Irana i šest svjetskih sila – Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država – bila je stavka o tome da će Teheran ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija koje su imale teške posljedice za iransku privredu. 

Trump je 12. januara dao ultimatum Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, poručivši im da se moraju složiti o “popravljanju groznih nedostataka nuklearnog sporazuma s Iranom” ili će odbiti produžiti ukidanje američkih sankcija nad Iranom, za što je rok 12. maj.

Izvor: Agencije