Evropske sile za nove sankcije Siriji

Rezolucijom se traži i stavljanje na crnu listu 10 državnih i drugih tijela koja su dio razvoja i proizvodnje hemijskog oružja (AP)

Velika Britanija i Francuska od Vijeća sigurnosti UN-a traže zabranu prodaje ili davanja helikoptera sirijskoj Vladi, te stavljanje na crnu listu jedanaest sirijskih vojnih komandanata i zvaničnika zbog napada hemijskim oružjem tokom rata u Siriji koji traje skoro šest godina.

Dvije europske sile napravile su nacrt rezolucije u koju je uvid imala agencija Reuters.

Rezolucijom se traži i stavljanje na crnu listu deset državnih i drugih tijela koja su dio razvoja i proizvodnje hemijskog oružja ili projektila koje mogu nositi takav materijal.

Stav Rusije

Izaslanici UN-a i organizacije za prohibiciju hemijskog oružja (OPCW) ustanovili su kako su snage sirijskog režima odgovorne za tri napada plinom hlorin dok je oružana grupa Islamska država Irak i Levant koristila plin iperit, također poznat i kao senf plin.

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad i njegova administracija negiraju navode da su njihove jedinice koristile hemijsko oružje.

Stručnjaci iz petnaest država članica Vijeća sigurnosti razmatrali su nacrt rezolucije u utorak, navode diplomate i dodaju kako je sirijski saveznik Rusija (stalna članica Vijeća sa mogućnošću stavljanja veta) jasno iskazala kako neće podržati tekst.

„Nadamo se kako će se o ovom prijedlogu glasati do kraja godine“, kazao je danas ambasador Velike Britanije u UN-u Matthew Rycroft.

Kategorična Francuska

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault za Reuters je izjavio kako „ne dolazi u obzir puštanje ovih zločina da prođu nekažnjeno“.

„Ne mogu zamisliti koji argument neka država može koristiti kako bi zanemarila korištenje hemijskog oružja“, dodaje.

Izvor: Agencije