Evropske zemlje protiv utaje poreza

Luksemburg je u srijedu potvrdio da je spreman da uvede tražena pravila, koja bi se primjenjivala od 2015. godine (Getty Images)

Francuska, Njemačka, Italija, Španija i Velika Britanija postigle su dogovor o automatiziranoj razmjeni podataka o vlasnicima bankovnih računa u sklopu borbe protiv poreske evazije, izvijestili su evropski mediji.

U zajedničkom pismu koje su uputili Evropskoj komisiji, ministri finansija pet najvećih zemalja EU-a izvijestili su da su postigli dogovor o ‘pilot’ projektu automatske razmjene podataka, čija je svrha suzbijanje utaje poreza, piše informativni portal EUobserver.

Inicijativa je otvorena i za druge zemlje EU-a, a temelji se na nedavno usvojenom američkom zakonu koji zahtijeva od američkih građana da poreskim vlastima dostave podatke o bankovnim računima u inostranstvu, a strane banke da im dostave podatke o svojim američkim klijentima.

Pet evropskih ministara finansija “poziva sve zemlje članice EU-a da bez odgode postignu dogovor” o odgovarajućem prijedlogu zakona kako bi “Evropa mogla preuzeti vodeću ulogu u promociji globalnog sistema automatske razmjene podataka i lišiti skrovišta one koji nastoje izbjeći plaćanje poreza”.

U Evropskoj uniji usvajanje sličnog zakona dosada su kočili Austrija i Luksemburg, insistirajući na načelu bankovne tajne u slučaju domaćih, ali i stranih klijenata.

Slučaj Luksemburga

Međutim, Luksemburg je u srijedu potvrdio da je spreman da uvede tražena pravila, koja bi se primjenjivala od 2015. godine.

„Možemo uvesti automatsku razmjenu informacija bez ikakve opasnosti od januara 2015“, rekao je premijer Jean-Claude Juncker.

Urušavanje kiparskog bankovnog sistema, čija vrijednost, kao i u slučaju onog luksemburškog, višestruko nadmašuje vrijednost BDP-a, te niz otkrića o offshore modelu regulative i oporezivanja bankovnog sistema, izložili su Austriju i Luksemburg pojačanom pritisku da izmijene svoje stavove prema pitanju bankovne tajne.

Austrijski kancelar Werner Fayman u utorak je u razgovoru za Kleine Zeitung kazao da je njegova zemlja “spremna razgovarati o intenzivnijoj razmjeni informacija o međunarodnim ulagačima”.

Dodao je, ipak, da će načelo bankovne tajne ostati na snazi za domaće klijente, napominjući da bi bilo “apsurdno” kada bi baka u Austriji morala domaćem ministru finansija dostavljati podatke o svojoj štednji.

Izvor: Agencije