Evropski ministri finansija protiv protekcionizma

EU, Europska unija, Ministri financija
Ministri finansija EU-a poručuju da propisi uvedeni nakon krize 2008. moraju ostati na snazi (Reuters)

Ministri financija iz članica Europske unije će na ovotjednom sastanku G20 u njemačkom  Baden-Badenu poručiti da se protive protekcionizmu i da propisi uvedeni nakon financijske krize 2008. godine moraju ostati na snazi.

U dokumentu koji su ministri financija pripremili za sastanak, predstavljena je pozicija svih europskih delegacija koje će prisustvovati okupljanju ministara financija i guvernera središnjih banaka iz G20 17. i 18. ožujka.

Očuvanje otvorene globalne ekonomije

“Potvrđujemo našu posvećenost očuvanju otvorene globalne ekonomije, protivljenju protekcionizmu i očuvanju globalne ekonomske suradnje”, navodi se u dokumentu u koji je agencija Reuters imala uvid, prenosi Tanjug.

Raniji nacrt službenog priopćenja s predstojećeg zasjedanja G20, pokazao je da se svjetski financijski lideri više eksplicitno ne protive protekcionizmu, ali da će obećati “otvoren i pravedan međunarodni trgovinski sustav”.

Iz tog nacrta su, također, izbačene fraze koje su ministri financija G20 usvojili prošle godine, a to je da će se “suprotstaviti svakoj vrsti protekcionizma” i da bi se članice G20 trebale “suzdržati od devalvacije valuta s ciljem stjecanja prednosti”.

Izvor: Agencije