Evropski muslimani osuđuju postupke ISIL-a

Muslimanski lideri u Europi osudili su postupke  grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali mnogi europski muslimani se pitaju kakve će biti posljedice događanja na Bliskom istoku za njihove zajednice.

Dok obavljaju svakodnevne poslove, kao što je pregovaranje o cijenama na tržnici u istočnom Londonu, pripadnici muslimanske zajednice pitaju se kako će pojava skupine poput ISIL-a utjecati na njih.

Posljednjih mjeseci brojni istaknuti muslimanski dužnosnici i akademici više puta su osudili otmice i ubojstva koje ISIL vrši u Iraku i Siriji.

Na jednoj snimci, objavljenoj prošlog tjedna na internetu, imam kojeg često nazivaju ultrakonzervativnm, učinio je isto.

“Ubijanje nevinog čovjeka nije dozvoljeno u religiji Allahovoj, nije dozvoljeno u islamu”, upozorio je.

“Napredovanje ISIL-a zaprepastilo je većinu muslimana u Britaniji, kao i ostatak stanovništva, ali neki sada strahuju da bi se i oni mogli naći pod sumnjom”, javlja Al Jazeerin reporter Nadim Baba.

“Ako koriste naše ime, to utječe na nas, zato što mnogi ljudi ne poznaju islam i muslimane, pa svoje stavove zasnivaju na onome što ISIL radi. Zbog toga smo postali tzv. loši momci”, kaže jedan stanovnik Londona muslimanske vjere.

Zakonom protiv odlaska na ratišta

Ovoga mjeseca, britanska vlada je najavila novi zakon.

“Cilj je spriječiti osumnjičene da putuju i odlučno riješiti problem onih koji su već ovdje i predstavljaju opasnost”, rekao je David Cameron, premijer Velike Britanije.

“Izdvajaju nas i profiliraju prema antiterorističkim zakonima. Preventivna strategija ima mnogo nedostataka. Muslimanska zajednica se promatra kroz prizmu protuterorizma, a strategija je fokusirana upravo na nju. Naravno da će novi zakoni utjecati na našu zajednicu u Britaniji”, ukazuje Salman Farsi, službenik džamije u istočnom Londonu.

Premijer Cameron, možda, neće postići sve što želi, ali u Francuskoj, europskoj zemlji s najvećom muslimanskom zajednicom, parlament je već odobrio slične mjere, uključujući pravo na oduzimanje putovnice.

Francuski muslimani osudili su ISIL i slične skupine čak i prije jučerašnjeg priopćenja alžirske skupine povezane s ISIL-om o ubojstvu francuskog taoca.

Za sada, muslimani u džamijama diljem Europe nastavljaju kritizirati ISIL i njegove simpatizere i moliti se za vrijeme kad neće dominirati svjetskim naslovnicama.

Izvor: Al Jazeera