Evropski napredak Balkana na osnovu striktnih pravila

Ekaterina Zakharieva: Zemlje zapadnog Balkana ne smiju propustiti 'prozor mogućnosti' (EPA)

Ministrica vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zakharieva je izjavila da se, u vezi s približavanjem zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ne smije propustiti “prozor mogućnosti” koji se otvara, ali i da napredak tih država u evropskim integracijama mora uslijediti na osnovu striktnih pravila.

Sofija, kako je podvukla, sebe vidi kao advokata sigurne EU okrenute ka budućnosti, a evropska perspektiva tih šest zemalja garantira stabilnost u region, a tako i cijeloj Evropi.

Zakharieva, čija zemlja je preuzela predsjedavanje EU-a 1. januara, kazala je da su zemlje zapadnog Balkana donijele svoju stratešku odluku i da je sada na EU da se ohrabre na odlučujuće korake u evropskim integracijama i pruže im podršku u tome.

‘Balkansko predsjedavanje’

Bugarska je preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU-om, tokom kojeg će pokušati osnažiti evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

Bugari su definisali četiri glavna prioriteta koji će biti u fokusu predsjedavanja EU-om: budućnost Evrope i mladi; privredni rast i socijalna kohezija; evropska perspektiva i povezanost zapadnog Balkana; sigurnost i stabilnost te digitalna ekonomija.

U tome se posebno ističe jačanje evropske perspektive zapadnog Balkana.

Sofija želi biti lider na Balkanu i želi da njeno predsjedavanje ostane upamćeno prije svega kao balkansko predsjedavanje.

Izvor: Agencije