Evropski parlament osuđuje kršenje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji

EU parlamentarci su opisali saudijski režim kao represivan (EPA)

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se osuđuje kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i pozivaju vlasti u toj zemlji da ubrzaju tempo reformi i oslobode pritvorene aktiviste.

Parlament je usvojio rezoluciju velikom većinom nakon što je 525 zastupnika glasalo za nacrt rezolucije, dok je 29 zastupnika bilo protiv, a 71 zastupnik je ostao suzdržan.

Ova rezolucija traži od Saudijske Arabije da obustavi sve oblike uznemiravanja i ograničavanja aktivista za ljudska prava i da se odmah i bezuslovno oslobode svi zatočenici, uključujući i saudijske aktivistice uhapšene ranije ovog mjeseca.

Parlament je pozvao Saudijsku Arabiju da zaustavi diskriminaciju manjina i da poštuje prava pojedinaca i grupa.

U uvodu rezolucije upozoreno je na opasnost od narušavanja ljudskih prava koje proizilazi iz blokade koju su Sudijska Arabija i još neke zaljevske zemlje nametnule Kataru.

Također, ukazano je i na proizvoljno hapšenje saudijskog i katarskog državljanina Nawafa Talala al-Rasheda i njegov pritvor bez provedene zakonske procedure.

Glasanju o rezoluciji prethodila je rasprava u kojoj se evropski zastupnici osudili stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski režim je represivan

Zastupnici su istakli da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman promovisao reformski projekat koji uključuje slatkorječiva obećanja koja nisu realizovana u praksi.

Oni su opisali saudijski režim kao represivan i kazali da na njegovom čelu stoje mračne sile koje bez ustručavanja krše osnovna prava građana.

S druge strane, član Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, Charles Tannock, pozvao je vlasti u Saudijskoj Arabiji da oslobode zatočene aktiviste za ljudska prava.

Tannock je u svom obraćanju kazao: „Kao i mnogi drugi ljudi na ovom svijetu, osjećao sam se optimistično kada je princ Mohammed bin Salman pokrenuo svoj reformski projekat sa odlukom o ukidanju zabrane vožnje ženama.“

Međutim, britanski zastupnik je istakao da ‘ukoliko Saudijska Arabija želi zadržati svoju ulogu ključnog aktera u regionu, onda mora uskladiti svoj režim sa međunarodnim ugovorima i konvencijama.’

Al Jazeerin dopisnik iz Brisela ističe da rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća. Međutim, ukazao je da je Njemačka prošle godine odgovorila na rezoluciju Evropskog parlamenta tako što je zaustavila izvoz svog oružja u Saudijsku Arabiju.

Izvor: Al Jazeera