Evropski parlament potiče primjenu robota u svakodnevnom životu

Korištenje umjetne inteligencije mora povećati ljudske sposobnosti, a ne ih zamijeniti (Ilustracija)

Evropski parlament usvojio je izvještaj o umjetnoj inteligenciji i robotici kojim potiče države članice da podižu osviještenost o prednostima upotrebe robota u svakodnevnom životu, ali upozorava i da je njihova primjena neophodna u skladu s etičkim načelima kako se ne bi narušilo pravo građana na privatnost i kako se njihovi lični podaci ne bi koristili bez prethodnog odobrenja. 

Izvještaj o sveobuhvatnoj evropskoj industrijskoj politici o umjetnoj inteligenciji i robotici, koji je ranije usvojio Odbor za industriju, istraživanje i energetiku, prihvatio je u utorak velik broj zastupnika, njih 572.

Naglasak rezolucije prvenstveno je na adekvatnom informiranju o koristi umjetne inteligencije s ciljem boljeg razumijevanja te tehnologije i njene primjene.

Izvjestilac Ashley Fox, iz redova evropskih konzervativaca i reformista (ECR), rekao je da umjetna inteligencija treba imati čovjeka u centru, što znači da njeno korištenje mora povećati ljudske sposobnosti, a ne ih zamijeniti.

“Gotovo je 200 godina bilo potrebno ljudima da iskoriste potencijale parne mašine, a na tom putu bilo je mnogo otpora, jednako kao što će ga vjerovatno biti i prilikom usvajanja umjetne inteligencije”, rekao je Fox tokom rasprave.

Kažnjavanje manipulacija

Izvještaj napominje da se umjetna inteligencija može primijeniti u različitim sektorima u kojima je standardizacija od velike važnosti, kao što su pametna proizvodnja, robotika, autonomna vozila, virtualna stvarnost, analiza podataka te u sektoru zdravstva i pružanju njege.

Međutim, prema anketi Eurobarometra iz maja 2017, građani EU-a i dalje se ne osjećaju ugodno pri pomisli na korištenje robota u svakodnevnoj ljekarskoj njezi.

Uzevši u obzir tu činjenicu, EP poziva države članice da razviju strategije i kampanje s ciljem podizanja nivoa osviještenosti o prednostima upotrebe robota u svakodnevnom životu.

Ta institucija, međutim, ističe i da bi se zlonamjernom upotrebom umjetne inteligencije mogli ugroziti demokratija i osnovna prava te zato poziva Komisiju da predloži okvir kojim bi se kažnjavala praksa manipulacije – kada personalizirani sadržaji prouzroče negativne osjećaje, naprimjer, u vezi s ishodom izbora ili iskrivljenom percepcijom o društvenim pitanjima kao što su migracije.

Izvještaj posebno nalaže da djelovanje i primjena umjetne inteligencije trebaju biti u skladu s etičkim načelima, zbog čega bi se trebalo garantirati da aplikacije zasnovane na umjetnoj inteligenciji ne upotrebljavaju podatke prikupljene iz različitih izvora bez prethodnog pristanka ispitanika kako se ne bi narušilo njihovo pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka.

Izvor: Agencije