Evropski parlament: Projektu ‘Obzor Evropa’ 120 milijardi eura

'Obzor Evropa' bit će deveti okvirni program za istraživanje i inovacije (EPA)

Evropski parlament prihvatio je većinom glasova zastupnika prijedlog uredbe da se “Obzoru Evropa”, okvirnom programu za istraživanje i inovacije, osigura 120 milijardi eura u novom Višegodišnjem finansijskom okviru od 2021. do 2027. godine, s najmanje 35 posto novca namijenjenog klimatskim ciljevima Evropske unije.

“Sredstva namijenjena za istraživanje i inovacije u sklopu programa ‘Obzor Evropa’ trebaju se povećati na 120 milijardi eura u novom budžetskom razdoblju”, složili su se zastupnici EP-a na raspravi u utorak te su svoju poziciju potvrdili velikom većinom na glasanju u srijedu.

“Obzor Evropa” bit će deveti okvirni program za istraživanje i inovacije, a zastupnici smatraju da se prioritet treba dati projektima koja uključuju žene, male i srednje poduzetnike te sudionike iz država članica s nižim učincima, prenosi Hina.

Program za istraživanje i inovacije namijenjen je zemljama EU-a, članicama Evropskog udruženja slobodne trgovine, zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama EU-a.

Smanjiti jaz među zemljama

Omogućen je pristup i trećim zemljama s pojačanim naučnim, tehnološkim i inovacijskim kapacitetima.

Njemački zastupnik Christian Ehler (Evropska narodna stranka) poručio je da je povećanje finansijskih sredstava “Obzoru Evropa” neizbježno.

“Povećanje budžeta ‘Obzora Evropa’ na 120 milijardi eura omogućit će EU da ostane konkurentna u usporedbi sa SAD-om i Kinom”, uvjeren je Ehler.

Španska zastupnica Immaculada Rodriguez – Pinero Fernandez poručila je da se građanima trebaju osigurati pristojna radna mjesta i pristojne plate te da je zato potrebno više istraživanja i inovacija, kao i pružanje veće podrške malim i srednjim poduzetnicima.

Uspostavom i osiguravanjem finansijskih sredstava programu “Obzor Evropa” povećat će se i stipendije, kojima će se ojačati evropska istraživačka područja i smanjiti naučni i tehnološki jaz među zemljama.

Izvor: Agencije