Evropski parlament: Referendum u RS-u je prijetnja BiH

Podsjećanje Europarlamenta o suštini Daytona, jasno kaže: entiteti nemaju pravo na secesiju (EPA)

Europski parlament usvojio je rezoluciju povodom 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglasivši još jednom opredjeljenje miru i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i podršku njenim europskim aspiracijama.

Od 606 zastupnika Europskog parlamenta, 525 glasalo je “za”, 42 “protiv”, a 39 zastupnika bilo je suzdržano.

Dayton ostaje temelj teritorijalnog integriteta, suvereniteta, međunarodnog identiteta i političke neovisnosti BiH, stoji, pored ostalog, u rezoluciji Europskog parlamenta povodom dva desetljeća od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Istovremeno se izražava zabrinutost pripremama Republike Srpske za održavanje referenduma o pravosuđu, što je ocijenjeno kao ozbiljna prijetnja opstojnosti Bosne i Hercegovine.

“Tokom protekla dva desetljeća država i cijela regija su doživjeli progres, ali mnogo više posla ostaje pred njom”, stoji u rezoluciji uz napomenu kako su “dodatni napori neophodni na polju pomirenja, demokratskog razvoja i stabilizacije…”

Društvo u BiH je podijeljeno duž etničkih linija, sa žaljenjem konstatira Europski parlament, a slučajevi poput presude Europskog suda u predmetu Sejdić-Finci, traže od EU da osnaži napore kako bi se presuda konačno implementirala i jamčila jednaka prava za sve građane BiH.

Pomirenje kao proces traži ozbiljno angažiranje civilnog društva na njegovom ostvarenju, poručuje se, posebno uključenje mladih u interkulturni dijalog, kao i u sferu politike.

Izazov suverenitetu

Parlamentarna rezolucija iskazuje ozbiljnu zabrinutost tekućim pripremama Republike Srpske za održavanje referenduma o državnom sudu i tužiteljstvu, koji se može posmatrati kao izazov teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

“Referendum u RS-u  je ozbiljna prijetnja BiH, takvo nešto nam nije potrebno, jer treba da se fokusiramo na ukupne reforme u zemlji”, rekao je tokom rasprave izvjestitelj za BiH Europskog parlamenta, Cristian Preda.

Uz njega, parlamentarna rezolucija osuđuje nedavnu odluku RS-a da suspendira suradnju s državnim pravosudnim i agencijama za provedbu zakona, ukazujući da se svi nedostaci u pravosudnom sustavu trebaju rješavati u okviru strukturnog dijaloga o sudstvu, gdje su reforme sistema i pitanja u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u temelju ciljeva dijaloga.

Podsjećanje Europskog parlamenta o suštini Daytona, jasno kaže: entiteti nemaju pravo na secesiju.

U tom svjetlu, podsjeća se da samo državne institucije mogu predstavljati državu u međunarodnim organizacijama.

Nužne reforme

S druge strane, činjenica da glomazna, spora i komplicirana birokratska struktura, nesposobna za donošenje ključnih odluka, svojom nefunkcionalnošću daje pečat procesu europskih integracija, umanjujući mogućnost zemlje da jednom funkcionira kao dio EU, navodi se.

Europski parlament još jednom naglašava opredjeljenje miru i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i podršku njenim europskim aspiracijama. Zato se ohrabruju političke reforme koje će promovirati socioekonomski razvoj i unaprijediti funkcioniranje zajedničke države.

Takva reforma bi, uz poboljšanje života građana BiH, trebala i snažno zagovarati uzdržavanje od nacionalističke retorike koja može ugroziti sav dosadašnji napredak.

Izvor: Agencije