Evropski sud: Mađarska mora obezbijediti hranu migrantima

Od Evropskog suda za ljudska prava je zatražena intervencija zbog 'nehumanog' tretmana migranata na mađarskoj granici (EPA)

Mađarska mora da obezbedi hranu odbijenim tražiocima azila koji su zadržani u kampovima na njenoj granici, a koji su se žalili na odluku o odbijanju azila, saopštio je Evropski sud za ljudska prava.

Brojne grupe za ljudska prava prethodno su saopštile da su mađarske vlasti odbile da obezbede hranu nekim tražiocima azila u dva pogranična kampa, koja su otvorena na potezu prema Srbiji, dok čekaju ishod podnetih žalbi na odbijanje azila, prenosi Reuters.

Helsinški odbor za ljudska prava je saopštio 17. avgusta da je od Evropskog suda za ljudska prava zatražio intervenciju, zbog, kako tvrdi, “nehumanog” tretmana migranata na mađarskoj granici.

Ne daju ni hranu, ni azil

U tom dopisu se navodi da je mađarska Uprava za imigraciju i azil odbila da obezbedi hranu migrantima u kampovima, kako bi se odvratili od podnošenja zalbi i da bi se vratili u Srbiju.

Helsinški odbor je u četvrtak uveče saopštio da su svi azilanti u pograničnim kampovima dobili hranu.

“Danas su svim odbijenim azilantima podeljeni obroci”, saopštio je taj odbor, pozdravljajući istovremeno pozitivne promene u praksi mađarskih vlasti.

Izvor: Agencije