Evropski sud odbacio žalbu Abu Qatade

Abu Qatada će biti vraćen u Jordan poslije desetogodišnjeg vijećanja o njegovoj sudbini (GALLO / Getty)

Evropski sud za ljudska prava odbacio je u srijedu žalbu muslimanskog vjerskog lidera Abu Qatade protiv odluke Britanije o izručenju Jordanu, gdje će mu se suditi za terorizam.

Sud je odbacio zahtjev Abu Qatade, koga su ranije zvali “desna ruka Osame bin Ladena u Evropi”, da njegov slučaj ponovno razmotri panel sudija ovog suda.

Iz Londona navode da Qatada, koji je dva puta osuđen u odsustvu u Jordanu za umiješanost u terorizam, predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i da ga treba deportirati prije početka Olimpijskih igara u Londonu u julu i augustu.

Sud je odbio njegov zahtjev i tako omogućio vlastima Velike Britanije da ga izruče Jordanu, poslije desetogodišnjeg vijećanja o njegovoj sudbini.

‘Pošteno suđenje’

Qatadini advokati smatraju da će on u Jordanu biti podvrgnut torturi ili biti osuđen na osnovu lažnih dokaza.

Velika Britanija je 2005. postigla dogovor s jordanskim vlastima da Qatada neće biti izložen mučenju, ukoliko bude izručen Jordanu.

Odluku suda pozdravila je britanska ministrica unutrašnjih poslova, rekavši kako je od jordanskih vlasti dobila uvjerenje da Qatadi može biti suđeno u toj zemlji, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije