Evropski sud saslušava metode CIA-e

El-Masri kaže da je njegovim mučenjem Makedonija narušila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima (dapd)

Evropski sud za ljudska prava razmatra slučaj o metodama američke Centralne obavještajne službe (CIA).

Sud u Strazburu je u srijedu saslušao žalbu Khaleda el-Masrija, njemačkog građanina libanskog porijekla, koji kaže da je prije sedam godina otet u Makedoniji, pod zabunom da je “terorista”.

Četrdesetosmogodišnji El-Masri kaže da su ga oteli operativci CIA-e, u takozvanom “programu izvanredne izvedbe”, dok je bio na odmoru u Skoplju 2003. godine.

Nakon toga su da odveli u tajni afganistanski zatvor, gdje je brutalno ispitivan.

U početku su sumnjali da je povezan s Al-Kaidom, ali nakon što je CIA shvatila da je došlo do zamjene identiteta, vezanih očiju je odvezen u Frankfurt, gdje je pušten bez optužbe.

Narušena sloboda

El-Masri kaže da je njegovim mučenjem Makedonija narušila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, negirajući njegova prava na privatnost i odbijajući adekvatno ispitati njegove tvrdnje.

Na sudu su El-Masrijevi advokati rekli da su vlasti u balkanskoj zemlji krive za patnje njihovog klijenta.

Tvrde da je Makedonija narušila njegovu slobodu, tretirala ga nehumano i nije istražila slučaj.

Makedonija je odbila tvrdnje, rekavši da sud ne bi trebao odmjeravati El-Masrijeve optužbe zbog pitanja koje okružuju vrijeme kada su optužbe podnesene.

Sudije nisu nagovijestile kada će presuditi hoće li El-Masrijev slučaj nastaviti s radom.

El-Masri je, također, pokrenuo tužbe u Njemačkoj, Makedoniji i Španiji kao i u SAD-u, ali ovo je prvi put da će najviši evropski sud za ljudska prava čuti njegove tvrdnje.

Izvor: Agencije