Evropski telekomi pod istragom EK-a

Regulatorna tijela pomno prate sve poteze mobilnih operatera, kao što je određivanja visine cijena usluga (Reuters)

Najveći evropski teleoperateri mogli bi se naći pod istragom Evropske komisije (EC), s ciljem utvrđivanja da li su sastancima koje su održavali lideri tih firmi prekršena protivtrustovska pravila.

Takozvana E5 grupa, sastavljena od Deutsche Telekoma (DT), France Telecoma (FT), Telecoma Italia (TI), Telefonice i Vodafona, održavala je sastanke od 2010. godine kako bi raspravljala o različitim tematikama, poput izazova koje im predstavljaju američki tehnološki divovi Google i Apple, kao i usklađivanju tehnoloških platformi.

Prema tvrdnjama osoba koje su upoznate o čitavoj situaciji, službena istraga EK-a tek treba biti pokrenuta, a za sada su preduzeti koraci prikupljanja potrebnih dokaza kojima bi se opravdala ikakva ozbiljnija akcija.

Čelnici telekoma su raspravljala o različitim tematikama, poput izazova koje im predstavljaju američki tehnološki divovi Google i Apple.

Protivtrustovske istrage mogu biti pokrenute zbog raznih pritužbi, kao i zbog zabrinutosti nezavisnih suparničkih zvaničnika.

Za sada je nejasno i da li je EK fokusirala pažnju na specifičnu problematiku ili neki mogući dogovor koji je postignut na sastancima u međuvremenu raspuštene grupe E5.

Jedna neimenovana osoba bliska slučaju izrazila je iznenađenje na najavu moguće istrage, jer je svaki sastanak održavan u prisustvu advokata, koji je evropskim vlastima redovno slao zabilješke o temama o kojima se raspravljalo.

Spornim sastancima možda nisu prekršena nikakva pravila, ali je samo njihovo održavanje podstaklo sumnju regulatornih tijela koja ionako pomno prate sve poteze mobilnih operatera, kao što je određivanja visine cijena usluga.

Izvor: Agencije