Evropski val mladih državnika protiv ‘stare garniture’

Alexis Tsipras, Grčka
Prespanski dogovor ulazi i u proceduru grčkog parlamenta, i to već u januaru (EPA)

U europskoj politici 2018. godine u modi su mladi muškarci, koji se zalažu protiv sustava, međutim, iako su mnogi očekivali da svjetska ekonomska kriza poremeti poredak u Europi, reakcija na nju je stigla nešto kasnije, piše Politico.

Do promjene nije došlo na ulicama, već preko glasačkih kutija, počevši od izbora tada 40-godišnjeg Alexisa Tsiprasa u Grčkoj 2015. godine.

Skoriji val mlađih lidera počeo je 2017. godine s irskim Leom Varadkarom (39) i francuskim Emmanuelom Macronom (40) i nastavio se sve do Austrije i Sebastijana Kurza (31) i španjolskog Pedra Sancheza, a također i Luigija di Maia (31) i Mattea Salvinija (45), s kojima je prosječna starost europskih lidera prvi put ispod 50 godina, piše Politico, kako prenosi Tanjug.

Da je Marjan Šarec, 40-godišnji slovenski ljevičar, osvojio najvišu poziciju svoje zemlje na nacionalnim izborima 3. lipnja, prosjek bi dodatno opao.

‘Nova Evropa’

Talijanski premijer Giuseppe Conte ima 53 godine, desetljeće je mlađi od svojeg prethodnika Paola Gentilonija.

Većina ovih mlađih lidera je nastrojena antisistemski, bilo da više naginju prema ljevičarima ili desničarima, i njih Politico naziva “Novom Europom”.

Pokreti i stranke koje žele promjene u Europi uglavnom se više oslanjaju na mlađe ljude.

Ipak, ima izuzetaka u ovom trendu, kao što je jedan od vođa ovih antisistemski nastrojenih političara i lider Alternative za Nemačku Alexander Gauland, koji ima 77 godina.

Iako nije europski vođa, jasno je, navodi Politico, da je i predsjednik SAD-a Donald Trump, koji puni 72 godine 14. lipnja, dio trenda jačanja antisistemskog pokreta.

Zanimljivo je da je najmlađi svjetski lider u ovom trenutku Matteo Ciacci (28), jedan od dvojice kapetana regenta malenog San Marina.

On, za razliku od svojih starijih kolega, ne planira nešto mnogo promijeniti u svojoj državi.

‘Stara Evropa’

Među mlađim ženama jedna od najistaknutijih je Nicola Sturgeon (47), premijerka Škotske, koja ne odustaje od toga da poremeti postojeći poredak i Škotsku učini neovisnom.

Većina starijih lidera u EU su oni koji žele očuvati Uniju.

To su njemačka kancelarka Angela Merkel (63), predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, za koje Politico piše da predstavljaju “Staru Europu”.

Ipak, još uvijek je rano proglasiti pobjedu nove, mlađe Europe – bivši talijanski premijer Matteo Renzi je bio mlad, novo lice na političkoj sceni te je imao i podršku Bruxellesa, ali ipak nije dugo ostao na toj poziciji.

Izvor: Agencije