Evropski velikani podržavaju Infantina

Posljednjih godina sve važniju ulogu u nogometnom svijetu preuzima Evropsko udruženje ECA koje okuplja 220 najboljih klubova iz 53 evropske države. Na skupštini, održanoj u Parizu, predstavnici klubova jasno su rekli koga žele vidjeti na čelu Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), kakve evropske nogometne kupove žele, a kakav Mundijal ne žele.

Predstavnici 143 kluba u Parizu su se izjasnili kojeg od šest kandidata žele za predsjednika FIFA-e. To je Gianni Infantino sa kojim, kako kažu, imaju konkretna i pozitivna iskustva.

„Poznajemo Infantina godinama. Bio je na našoj strani kad smo postigli dogovor sa najvišim nogometnim tijelima da osnujemo naše Udruženje. Uvijek je bio raspoložen za izgradnju dobrih odnosa klubova i tijela pod kišobranom UEFA-e. Zato sa simpatijama gledamo na njegovu kandidaturu i želimo mu sve najbolje na izborima u FIFA-i“, izjavio je Umberto Gandini, potpredsjednik Milana.

Klubovi će od novog predsjednika zahtijevati da FIFA otvori vrata onima koji čine nogometnu porodicu, a to su prije svega nogometaši, klubovi i lige u kojima igraju.

Zahtijevaju i da se odustane od ideje da se poveća broj učesnika Mundijala – sa 32 na 40 timova. Smatraju da bi to narušilo balans između klupskog i reprezentativnog nogometa, te da bi najbolji igrači bili najveće žrtve.

„Očekujemo da nas pozovu za stol da razgovaramo o mogućoj reformi Svjetskog prvenstva, a posebno o povećanju broja učesnika. Dat ćemo svoj doprinos i evaluaciju, a ona samo može biti negativna. Od najboljih igrača traži se da igraju na domaćoj i međunarodnoj klupskoj sceni i još za reprezentaciju. Oni će biti izloženi sve većim naporima“, ističe Gandini.

Protiv širenja SP-a

Evropska asocijacija klubova formirala je radnu grupu koja će dati svoje viđenje klupskih takmičenja za period od 2018. do 2022. godine. Smanjivanje jaza između bogatih i siromašnih klubova bit će u prvom planu.

„Da bi nastavili sa unaprjeđenjem Lige prvaka, najprije moramo riješiti probleme vezane za finansijski fair-play. Već godinama radimo na tome da se u praksi primjenjuju njegove odredbe. Danas smo primijetili da smo taj cilj gotovo postigli jer je deficit evropskih klubova smanjen gotovo deset puta“, kazao je Jean-Michel Aulas, član Izvršnog odbora ECA.

Prvi prijedlozi noviteta vezanih za Evropsku ligu i Ligu prvaka bit će poznati za šest do osam mjeseci.

Nakon toga, bit će upućeni na adresu Evropske nogometne asocijacije (UEFA), koja donosi konačnu odluku u kakvom formatu će se eurokupovi igrati u narednim godinama.

Izvor: Al Jazeera