Evropski zvaničnici reagirali na Trumpove kritike: Nismo slabi i inferiorni

Francuski predsjednik Francois Hollande kaže da EU ne treba nekoga izvana da joj govori šta da radi (Reuters)

Članice Evropske unije reagirale su na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u intervjuu rekao da vjeruje da je NATO “zastario” te da će još država napustiti evropsku zajednicu. 

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da su Trumpov pogled na NATO i kritika da saveznice ne plaćaju članarinu koliko bi trebale “izazvali zaprepaštenje”.

Njegov francuski kolega Jean-Marc Ayrault naglasio je da je najbolji odgovor na ovakav intervju da se Evropljani ujedine.

Francuski predsjednik Francois Hollande reagirao je rekavši da EU ne treba nekoga izvana da joj govori šta da radi.

“Evropa će biti spremna tražiti transatlantsku saradnju, ali ona će biti bazirana na njenim interesima i vrijednostima. Ne treba joj savjet izvana o tome šta će raditi”, dodao je.

‘I drugi će otići iz EU-a’

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je Trumpova pozicija “već poznata”, ali je dodala: “Mislim da mi, Evropljani, imamo našu sudbinu u vlastitim rukama.”

“Lično ću pričekati da američki predsjednik dođe na poziciju i onda ćemo prirodno raditi s njim na svim nivoima.”

Iako je Trump imao slične komentare tokom predizborne kampanje, ovakvi stavovi dolaze kao iznenađenje jer je James Mattis, koga je izabrao za ministra odbrane, naglasio svoju podršku NATO-u tokom saslušanja u Kongresu prošle sedmice.

 

Trumpove kritike u intervjuu za njemački Bild i The Times of London u suprotnosti su s Mattisovim stavovima, rekao je Steinmeier.

Trump je ukazao na to da mu je svejedno hoće li EU ostati zajedno ili ne, što je veliki odmak od politike administracije Baracka Obame, koja je pozivala Britance da glasaju za ostanak u EU.

“Vjerujem da će i drugi otići… Ako pogledate EU, vidjet ćete da je to zapravo Njemačka – instrument za Njemačku.”

Britanski odlazak iz EU-a “na kraju će postati odlična stvar”, dodao je.

‘Nismo slabi i inferiorni’

Boris Johnson, britanski ministar vanjskih poslova, rekao je da je “veoma dobra vijest da SAD želi imati dobar dogovor o slobodnoj trgovini s nama i želi to brzo uraditi.”

Međutim, Trump nije bio tako pozitivan prema njemačkoj industriji, rekavši da se proizvođači automobila, uključujući BMW, mogu suočiti s tarifama koje bi mogle iznositi i do 35 posto ako naprave postrojenja u Meksiku umjesto u SAD-u i pokušaju uvoziti vozila u SAD.

Takve tarife učinile bi “američku autoindustriju slabijom i skupljom”, rekao je njemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel.

Predložio je da Evropljani pokažu više samopouzdanja kad je u pitanju Trump.

“Nismo slabi i inferiorni”, dodao je.

BMW je saopćio da će se kompanija držati svojih planova da proizvodi automobile u Meksiku.

Izvor: Agencije