Oglasi

Exit: Dobra zabava i društvena svijest

Guns'n'Roses i Erykah Badu među izvođačima na 13. muzičkom festivalu na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

U nedjelju je završna večer 13. Exita, jednog od najpopularnijih regionalnih muzičkih festivala, koji se od 2000. godine održava na prostoru Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu.

Kako izvještava reporter Al Jazeere Nebojša Grabež, od svojih korijena, koji su imali snažan politički kontekst, preko povremenih problema sa finansiranjem, Exit je izrastao u festival velikog renomea u svijetu mladih širom Evrope.

Festival okuplja najznačajnija svjetska muzička imena i istovremeno promovira važne socijalne teme.

Kako je kazao Grabež, muzički događaj koji je nastao kao rezultat bunta mladih protiv jednoumlja Miloševićevog režima, Exit i 12 godina poslije šalje političku poruku, ovog puta u kontekstu nedavne ocjene Ustavnog suda Srbije da „Novi Sad nije glavni grad Vojvodine."

Multikulturalizam u muzici

„Od 12. do 15. jula, na dvadestak lokacija rasutih po Petrovaradnskoj tvrđavi, Exit je ugostio oko 400 stranih i domaćih izvođača, Najzvučnija imena su, svakako Duran Duran, Guns 'n' Roses, Erykah Badu, Gossip, New Order, Skindred, Wolfmother, Laurent Garnier“, kaže organizatorka Marija Busić.

„Tokom četiri dana Exita Novi Sad je grad mladih. Stižu sa svih kontinenata, a najviše je Britanaca i Holanđana“, izvještava Grabež.

„Za mlade iz regiona ovo je jedan od najvažnijih kulturnih događaja, a u poslednje vreme beleži se rast dolazaka, čak, iz Australije, Novog Zelanda, Kanade i SAD-a. Tradicionalno, najživlje je u festivalskom kampu.“

Osim popravljanja imidža u svijetu, Exit  je i dobra prilika da Novosađani zarade neki euro više, pogotovo hotelijeri i ugostitelji.

„Pored muzičkih i drugih zabavnih dešavanja, Exit promoviše i razne tematske sadržaje. Ove godine je u fokusu multikulturalizam u muzici, koji uključuje nastupe i promociju  tradicionalnih i savremnih muzičkih tokova nezapadnih kultura“, objašnjava Miljena Vučković, PR kampa Exita.

Organizatori procjenjuju da će i  ovogodišnji Exit zabilježiti jednu od najboljih posjeta. Prošle godine na novosadskom festivalu bilo je 170.000 posjetilaca.

Izvor: Al Jazeera