Exxon okončava bušenje u ruskom Karskom moru

Projekat u Karskom moru dio je široke saradnje između Exxona i najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft (Reuters)

Kompanija Exxon Mobil saopćila je kako će zaustaviti bušenje istraživačke bušotine u ruskom Karskom moru u skladu sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država prema Rusiji zbog umiješanosti Moskve u krizu u Ukrajini, prenose agencije.

Exxon je planirao napraviti bušotinu u periodu od augusta do oktobra.

Objavljujući posljednju rundu sankcija, SAD je zatražio uklanjanje američkih radnika na projektima na ruskom dijelu Arktika do 26. septembra.

Iz američke naftne kompanije navode kako su dobili licencu Odjela za trezor administracije SAD-a da postepeno ukinu operacije, ali nije jasno da li će ta dozvola Exxonu dozvoliti završetak bušenja prema ranije utvrđenom rasporedu.

Iz Exxona niko nije bio dostupan za komentare.

Velike rezerve

Projekat u Karskom moru dio je široke saradnje između Exxona i najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft, koja se nalazi pod kontrolom zvaničnog Kremlja.

Ovaj dvojac želi istraživati mogućnost dobijanja nafte i prirodnog gasa na tehnički zahtjevnim područjima u Rusiji.

Smatra se da ova područja sadrže velike rezerve hidrokarbona, no njihovo dobijanje traži vrstu iskustva i znanja koje posjeduju zapadne naftne kompanije, poput Exxona.

Čak i ukoliko budu uspješni, ovi projekti ne bi trebali davati nove količine nafte i plina nekoliko godina.

No, oni predstavljaju važan i, moguće, ogroman izvor resursa koji bi mogli pomoći i Exxonu i Rusiji da održe proizvodnju nafte na visokom nivou u vrijeme kada aktuelna izvorišta energenata budu iscrpljena.

Izvor: Agencije