EYOF 2017. u Erzurumu, u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019.

Delegacija iz Bosne i Hercegovine u Pragu (Fena)

Na 44. sjednici Generalne skupštine Evropskog olimpijskog komiteta, koja se održava u Pragu, zvanično je potvrđena zamjena domaćina Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2017. godine, koji će biti održan u gradu Erzurumu u Turskoj, dok će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini EYOF-a 2019. godine.

“Naporima sportske diplomatije Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine […], postignut je uspjeh u zamjeni domaćina te je ovim pružena nova šansa gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo“, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je iskazalo podršku i pismeno potvrdilo specijalno pokroviteljstvo EYOF-a 2019, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u četvrtak jednoglasno zaključilo da podržava Olimpijski festival, što znači da će olimpijski plamen ipak goriti u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine.

Olimpijski duh

Amandman na “Ugovor o gradovima domaćinima” su potpisali predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović.

“Bez obzira na dodatno vrijeme koje su gradovi domaćini dobili zamjenom termina, s organizacijom i osiguranjem sredstava za EYOF Sarajevo/Istočno Sarajevo 2019. se mora početi odmah, kako bismo opravdali povjerenje EOK-a te pokazali da je olimpijski duh još uvijek prisutan u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se zahvalnost Turskoj i Olimpijskom komitetu ove zemlje, koji su još jednom pokazali istinski prijateljski odnos te preuzeli odgovornost za organizaciju EYOF-a 2017. u kratkom vremenskom roku.

Izvor: Agencije