FAA ispituje mentalno zdravlje pilota

Rezultati istraživanja mogu promijeniti način na koji se procjenjuje sposobnost pilota za let (EPA)

Američka Federalna uprava za avijaciju je najavila provođenje studije o mentalnom zdravlju pilota koji rade za američke aviokompanije, nakon padova aviona Germanwingsa i Malaysia Airlinesa.

U saopćenju FAA se navodi da bi rezultati tog istraživanja mogli promijeniti način na koji se procjenjuje sposobnost pilota za let, prenijela je agencija AFP.

“Američki piloti se već podvrgavaju detaljnim medicinskim kontrolama, ali su nedavne nesreće u drugim dijelovima svijeta naveli FAA da ponovo razmotri važna pitanja sposobnost pilota za letenje”, navela je ta agencija, prenosi Tanjug.

Istraga je pokazala da je pad aviona Germanwingsa u Francuskoj krajem marta, pri čemu je poginulo svih 150 putnika i članova posade, namjerno izazvao kopilot koji je ranije bolovao od teške depresije.

Komitet zvaničnika

Avion Malaysia Airlinesa na letu iz Kuala Lumpura za Peking je 2014. godine misteriozno nestao sa radara.

Olupina tog aviona sa 239 putnika i članova posade još nije pronađena, a istražni organi istražuju mogućnost da je avion namjerno srušen.

Federalna uprava za avijaciju je najavila da će studiju provesti komitet sastavljen od zvaničnika američke i drugih svjetskih vlada, stručnjaka za civilnu avijaciju i zračnu medicinu, koji će ispitivati emocionalne i mentalne probleme, kao i metode za njihovu procjenu kod američkih pilota.

Očekuje se da će komitet objaviti preporuke u roku od šest mjeseci, na osnovu kojih bi FAA zatim mogao razmotriti promjene zdravstvenih testova, dizajna letjelica i obuke i testiranja pilota.

Izvor: Agencije