Fabius: Pogoršanje klime uvod u ratove

Fabius je pozvao sve sudionike pregovora, od vlada do korporacija, da pokažu volju za kompromisom (AP)

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius započeo je u Ženevi krug pregovora o klimi i upozorio da sigurnost svijeta, kao i okoliša, ovisi o njihovom uspjehu, izvješćuje Reuters i podsjeća da je ovaj sastanak prvi u nizu sastanaka koji bi trebali kulminirati globalnim obvezujućim sporazumom o smanjenju emisije štetnih plinova u prosincu u Parizu.

Cilj novog, globalnog sporazuma o klimi je ograničiti rast temperature na globalnoj razini na dva stupnja Celzija više od predindustrijskog razdoblja.

Prije sastanka u Parizu, od zemalja, kompanija i ostalih organizacija se očekuje da objave kako se obvezuju na smanjivanje stakleničkih plinova.

Pogoršanje klime – pogoršanje sigurnosti

Zajednički napori zemalja, kompanija i ostalih institucija, uz pomoć financijskog mehanizma i globalnog, obvezujućeg sporazuma trebali bi se pokazati dovoljnim da se dostigne cilj od spomenuta dva stupnja Celzija, prenosi Hina.

“Bez da zvučim previše patetično, na kocki je sam opstanak planeta. Svjedočimo podizanju razine mora, zakiseljavanju oceana, imigraciji potaknutoj klimatskim promjenama, sušama koje su sve gore”, kazao je šef francuske diplomacije.

“Tu još jedan aspekt o kojem ne govorimo previše, a to je sigurnost. Ako se pogoršava klima pogoršava se i globalna sigurnost, dolazi do imigracije, a tu je i činjenica da ratujemo zbog resursa, bilo nafte ili vode”, dodao je Fabius.

Volja za kompromisom

Pozvao je sve sudionike pregovora, od vlada do korporacija, da pokažu volju za kompromisom.

“Ovo nije natjecanje između nas. Ovo treba biti zajednički tim za zajednički planet”, poručio je Fabius.

Raspoloženje na prvoj rundi razgovora u Ženevi opisao je “iznimno pozitivnim”, istaknuvši da je cilj ambiciozan te da zadatak neće biti lak.

Na pregovorima u Parizu očekuje 20.000 izaslanika iz 195 zemalja i jednak broj gostiju te oko 3.000 novinara.

Izvor: Agencije