Fabius: Snažan nuklearni sporazum s Iranom

Fabius dao izjavu nakon sastanka s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom (AP)

Francuska želi snažniji nuklearni sporazum s Iranom koji mora uključivati čvrsti mehanizam za provjeru iranskog pridržavanja bilo kojeg dogovora, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Fabius je dao izjavu nakon sastanka s iranski ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, koji je bio u Luksemburgu na razgovorima s evropskim ministrima prije nego što pregovarači krenu u Beč ove sedmice na moguću završnu fazu pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Iran i šest svjetskih sila približavaju se roku za sklapanje sveobuhvatnog sporazuma 30. juna, koji bi ograničio iranski nuklearni program na najmanje deset godina u zamjenu za ukidanje sankcija.

Snažan sporazum

“Francuska želi sporazum, ali snažan sporazum, a ne loš sporazum”, rekao je Fabius u kratkoj izjavi za novinare nakon razgovora sa Zarifom.

Takav sporazum bi uključivao vremensko ograničenje, kada je riječ o iranskom nuklearnom istraživanju i sposobnosti proizvodnje kao i napredni režim za provjeru iranskog poštivanja sporazuma, a u slučaju potrebe i na vojnim lokacijama, kazao je.

Također bi trebao uključivati automatsko vraćanje sankcija ako Iran prekrši svoje obaveze, istaknuo je.

“Sve to je važno kako za regionalnu sigurnost tako i za djelovanje protiv širenja nuklearnog naoružanja”, kazao je Fabius.

Iranski parlament nedavno je izglasao odluku o zabrani pristupa vojnim lokacijama kao dio budućeg dogovora sa svjetskim silama o nuklearnom programu te zemlje.

Na zasjedanju parlamenta, 199 zastupnika od 213 glasalo je za prijedlog koji zahtijeva potpuno ukidanje svih sankcija Iranu, što čini završni dio pregovora o postizanju nuklearnog sporazuma sa zapadnim zemljama.

Izvor: Agencije