Fabrika u Kanadi skuplja ugljik iz zraka

Elektrane koje rade na ugljen među najvećim su zagađivačima na svijetu zbog ispuštanja ogromnih količina ugljen-dioksida. No, što ako bi se ti štetni plinovi mogli skupljati? Kanadska kompanija pokušava dokazati da je to moguće.

Ono što elektranu u Boundary Damu razlikuje od ostalih, zgrada je s njene lijeve strane. To je prva komercijalna fabrika na svijetu za sakupljanje ugljika iz zraka.

Pomoću hemikalija i mnoštva filtera unutar cijevi, kompanija Sask Power tvrdi da iz dima uklanja 90 posto ugljen-dioksida. Što je isto poput uklanjanja 250 hiljada automobila sa ceste.

“Pokušavamo smanjiti zagađivanje. To radimo ovdje. Za nas je ugalj sada sirovina sa niskom emisijom štetnih plinova i to smo dokazali. To znači da ćemo koristiti ugalj još desecima, ako ne i stotinama godina“, kaže Mike Monea iz Sask Powera.

Zamjerke ekonomista

Fabrika je otvorena prije godinu. Delegacije kineskih, korejskih i američkih kompanija,  te drugih elektrana su stalni gosti. Pokušavaju shvatiti kako nastaviti koristiti ugalj, a manje zagađivati okolinu.

“Na ovome radim 15 godina i zaista je divno vidjeti da smo nešto izgradili. Mnogo se govorilo, špekuliralo, planovi su propadali, ali ovo je prava stvar i zaista radi“, kaže John Gale iz Međunarodne agencije za energiju.

Ugljen-dioksid iz fabrike koristi se za hidrauličko bušenje, odnosno vađenje nafte iz škriljca. Ekolozi to ne odobravaju, jer iako vođe projekta tvrde da sakupljanjem smanjuju emisiju štetnih plinova, s druge strane taj ugljik prodaju naftašima. Zamjerku imaju i ekonomisti.

Kako kažu, milijarde dolara potrošene su na tehnologiju za koju nema dokaza da radi.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera