Facebook blokira profile palestinskim novinarima

Izrael je označio 145 Palestinaca zbog poticanja na nasilje preko društvenih mreža (Reuters)

Urednici dva medija bazirana na izvještavanje sa okupirane Zapadne obale navode da su njihvi Facebook korisnički nalozi suspendirni prošle sedmice, bez navođenja razloga.

Oni navode mogućnost da su njihovi profili cenzurirani u skladu sa skorim sporazumom između ovog giganta društvenih mreža i izraelske Vlade o borbi protiv poticanja na nerede.

Prošle sedmicesu četiri urednika Shebab News Agency i tri Quds Newsa javili su kako ne mogu pristupiti svojim Facebook ličnim profilima.

Obje agencije pokrivaju dnevna dešavanja sa okupiranih palestinskih teritorija.

Novinari kao meta

Nisreen al-Khatib, prevodilac i novinarka na Quds News Networku, rekla je za Al Jazeeru da je povod blokade korisničkih naloga upravo sporzum između Izraela i Facebooka.

Al-Khatib navodi da je nepolitički orijentirain Quds News Network, koji je fokusiran na zabavu i međunarodne vijesti, bio suspendiran, ali da je pristup stranici kasnije vraćen.

Quds News Agency ne objavljuje ništa što krši standarde Facebooka i nešto što bi moglo uznemiriti vlade, ali svejedno, mi smo na meti”, rekla je novinarka ove agencije.

Al-Khatib je rekla da novinske agencije tražile objašnjenje zašto su njihovi profili bili suspendirani “bez razloga”.

Facebook im je odgovorio u subotu izvinjenjem, uz obrazloženje da je blokiranje profila bilo slučajno.

Tri blokirana profila novinara ove stranice su deblokirana tokom vikenda, navodi Al-Khatib.

Remah Mubarek, direktor Shebab News Agency, rekao je da su četiri profila urednika ovog medija blokirani bez ikakvog upozorenja.

“Profil jednog urednika je i dalje pod blokadom, dok su profili drugih deblokirani u subotu”, kazao je Mubarek.

Bez odgovora iz Facebooka

Al Jazeera je kontaktirala Facebook na ovu temu, ali odgovor još uvijek nije stigao.

“Agencija pokriva vijesti sa Zapadne obale, Pojasa Gaze i unutrašnjosti Izraela. Možda oni ne žele da sve ovo pokrivamo, posebno na Zapadnoj obali, gdje su se proteklih dana desila pogubljenja. Možda oni žele zaustaviti ovakve stranice kako bi sakrili dokaze”, rekao je Mubarek.

Al-Khatib navodi da ovaj incident nije prvi put da Facebook pokušava blokirati slične stranice.

“Mnoge palestinske stranice ove vrste Facebook je ugasio bez razloga. Barem pet palestinskih stranica je ugašeno. Gaza 24 je jedna od njih”, rekla je Al-Khatib.

Izraelska vojska je u nedjelju izjavila da je označila 145 Palestinaca ove godine zbog poticanja na mržnju preko društvenih mreža.

Ova objava dolazi u sklopu izraelske kampanje koja želi stati ukraj objavama na društvenim mrežama, koje utječu na gotovo kontinuirani val nasilja u proteklih godinu dana.

Palestinci navode da je nasilje posljedica gotovo 50 godina izraelske vojne okupacije.

Odbijeno 95 posto zahtjeva

Od oktobra prošle godine najmanje 230 Palestinaca, 34 Izraelca, dva Amerikanca te po jedan Jordanac, Eritrejac i Sudanac su izgubili živote na tim prostorima.

Izraelska ministrica pravosuđa Ayelet Shaked navodi da je podnešeno 158 zahtjeva Facebooku u protekla četiri mjeseca za uklanjanje sadržaja koji bi mogali poticati na nerede i nasilje.

Facebook je odobrio 95 posto zahtjeva.

Tokom ljeta je izraelska pravna savjetodavna grupa, koja radi u sklopu izraelske vojske i obavještajnih službi, podnijela tužbu od milijardu dolara protiv Facebooka, tvrdeći da je kompanija krši zakon u SAD-u za borbu protiv terorizma, pružajući usluge koje pomažu grupama u “regrutiranju, radikalizaciju i davanje indtrukcija teroristima”.

Međutim, grupe za ljudska prava tvrde da su aktivisti i novinari, a ne “teroristi”, često meta optužbi za poticanje na nasilje.

Izvor: Al Jazeera