Facebook daje za WhatsApp 19 milijardi dolara

Facebook, najveća društvena mreža na svijetu, objavio je kako kupuje servis za slanje poruka na mobilnim telefonima WhatsApp, a posao je vrijedan 19 milijardi američkih dolara.

Ovaj dogovor će dozvoliti WhatsAppu da ima svoj nezavisni odbor.

WhatsApp je aplikacija za mobilne telefone, koja dozvoljava korisnicima da razmjenjuju poruke bez plaćanja troškova telekoma.

Ovo je najveća Facebookova akvizicija i dolazi skoro dvije godine nakon što je firma Marka Zuckerberga zaradila 16 milijardi dolara prodajom dionica.

Keš i dionice

Kupovina će se obaviti dionicama vrijednim 12 milijardi i sa četiri milijarde dolara u gotovini.

Facebook će još tri milijarde dolara, u obliku dopunskih dionica, isplaćivati osnivačima i zaposlenicima WhatsAppa tokom četiri godine nakon zatvaranja operacije, koje se predviđa ove godine. Vlasnik i osnivač WhatsAppa Jan Koum ući će i u upravno vijeće mreže.

Ako operacija ne uspije, WhatsApp će dobiti dvije milijarde dolara odštete.

„Ovaj posao podržava Facebookovu i WhatsAppovu zajedničku misiju u boljem povezivanju cijelog svijeta, tako što se, na efikasan i pristupačan način, osiguravaju osnovne internetske usluge“, navodi se u saopćenju Facebooka.

Odvojen servis

Vrijednost kupovine WhatsAppa iznosi blizu devet posto vrijednosti Facebooka na tržištu i veća je od bilo kojeg posla koji su napravili Google, Apple ili Microsoft.

Najveći posao koji je napravio Google, kupovina firme Motorola Mobility, iznosio je 12,5 milijardi, Microsoft je kupio Skype za 8,5 milijardi, dok Apple nije napravio nijednu kupovinu vrijednu više od milijardu dolara.

Facebook, koji ima više od 1,2 milijardi članova, saopćio je kako će WhatsApp i dalje biti odvojen servis, kao što je uradio i sa Instagramom, koji je kupio za blizu 715,3 miliona dolara.

WhatsApp ima više od 450 miliona aktivnih korisnika na mjesečnom nivou. U poređenju, Twitter je na kraju 2013. godine imao 241 milion.

Izvor: Agencije