Facebook integrira poruke s WhatsAppa, Instagrama, Messengera

NYT navodi da je plan integracije lični projekt osnivača Facebooka Marka Zuckerberga (EPA)

Kompanija Facebook planira integrirati usluge razmjena poruka aplikacija WhatsApp, Instagram i Messenger, objavio je New York Times.

Iz kompanije su kratko poručili da su na početku “dugog procesa”.

Njujorški list navodi da je taj plan lični projekt osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, a kad bude završen, integracija će značiti da će korisnik Facebooka moći komunicirati s nekim ko ima samo nalog na WhatsAppu.

Ovo je, kako se navodi, trenutno nemoguće jer te aplikacije nemaju zajednički izvorni kod, prenosi Tanjug.

Spajanje elemenata

Međutim, počeo je rad na spajanju tri elementa, piše New York Times, a očekuje se da će biti završen do kraja 2019. ili početkom sljedeće godine.

Zuckerberg je više puta insistirao na tom planu kako bi trojstvo usluga učinio korisnijim i povećao vrijeme koje korisnici provode koristeći te aplikacije.

“Želimo napraviti najbolje moguće iskustvo dopisivanja, a ljudi žele da dopisivanje bude brzo, jednostavno, pouzdano i privatno. Radimo na stvaranju većeg broja naših proizvoda za razmjene poruka koje su od početka do kraja šifrirane i razmatramo načine da olakšamo mogućnosti povezivanja s prijateljima i rođacima na društvenim mrežama”, navedeno je u saopćenju Facebooka.

U saopćenju je, također, navedeno da traju mnoge “diskusije i debate” u vezi s time kako bi sistem eventualno funkcionirao.

Izvor: Agencije