Facebook kažnjen globom od 110 miliona eura

Iz Facebooka su saopćili kako greške napravljene 2014. godine nisu bile namjerne, kao i da je Komisija potvrdila kako one nisu utjecale na ishod revizije spajanja (AP)

Evropska komisija kaznila je danas američku društvenu mrežu Facebook sa 110 miliona eura zbog pružanja netačnih i pogrešnih informacija o preuzimanju vlasništva nad aplikacijom WhatsApp 2014. godine, javljaju svjetske agencije.

„Današnja odluka šalje jasan znak kompanijama da moraju raditi u skladu sa svim aspektima pravila integracije EU-a, uključujući i obavezu da pruže tačne informacije“, navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Kazavši kako je riječ o „proporcionalnoj i zastrašujućoj kazni“, Komisija, koja inače djeluje kao kontrolor Evropske unije u sferi ekonomskog takmičenja, također navodi kako Facebook nije smio automatski upoređivati korisničke račune na svojoj platformi i WhatsAppu, ali je to ipak uradio dvije godine kasnije.

„Komisija je ustanovila kako je, suprotno sa saopćenjima Facebooka u reviziji spajanja 2014. godine, tehnička mogućnost automatskog povezivanja identiteta Facebooka i WhatsAppa već postojala 2014. i kako su uposlenici Facebooka bili svjesni te mogućnosti“, objavila je Evropska komisija.

Priznanje grešaka

Iz Facebooka su saopćili kako greške napravljene 2014. godine nisu bile namjerne, kao i da je Komisija potvrdila kako one nisu utjecale na ishod revizije spajanja.

Agencija Reuters navodi kako je Komisija mogla kazniti Facebook sa iznosom do 1 posto prihoda – što je moglo iznositi 276 miliona dolara na osnovu rezultata iz prošle godine – ali je navedeno kako je Facebook sarađivao tokom procesa i priznao svoje pogreške.

Kazna EU-a dešava se nekoliko dana nakon što je Facebook kažnjen globom od 150.000 eura u Francuskoj što oglašivačima nije spriječilo pristup podacima njegovih korisnika.

Izvor: Agencije