Facebook u 18 sati javlja korisnicima jesu li im podaci zloupotrijebljeni

Facebook će korisnicima javiti i koje aplikacije koriste i kakve su podatke one prikupile (EPA)

Korisnici Facebooka će u 18 sati po našem vremenu saznati jesu li među 87 miliona onih čije je podatke koristila Cambridge Analytica, prenose mediji. 

Počevši od ponedjeljka, korisnici koji su bili među onima čiji su podaci zloupotrijebljeni dobit će notifikaciju. Facebook je naveo da se radi o više od 70 miliona korisnika iz SAD-a, te da su zahvaćeni i korisnici iz Indonezije, Velike Britanije i Filipina. 

Također, svi korisnici Facebooka, njih približno 2,2 milijarde, dobit će notifikaciju naziva “Štitimo vaše informacije” sa linkom na aplikacije koje koriste i koje podatke te aplikacije prikupljaju od njih. Ukoliko žele, mogu ugasiti te aplikacije. Tehnološki div je uoči istrage suspendirao i kompaniju Cubeyou.

Zloupotreba podataka

Istraživat će se je li ta kompanija za analizu podataka prikupljala informacije za akademske, a potom ih koristila u komercijalne svrhe, u saradnji sa univerzitetom u Cambridgeu. 

Facebook je na meti kritika otkad je jedan od osnivača kompanije Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o više desetaka miliona korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u političkim kampanjama.

Izvor: Agencije