Facebook u Francuskoj pokreće borbu protiv lažnih vijesti

Facebook
Facebook je kritiziran da tijekom kampanje u SAD-u nije učinio dovoljno u sprječavanju objava netočnih informacija (Reuters)

Društvena mreža Facebook u ponedjeljak je u Francuskoj pokrenula inicijativu za borbu protiv lažnih vijesti uoči predsjedničkih izbora. 

Facebook je objavio kako će surađivati s nekoliko vodećih francuskih medijskih organizacija, između ostalih s novinskom agencijom AFP, BFM TV-om, L'Expressom i Le Mondeom, kako bi osigurali da se na toj internetskoj platformi neće širiti neistinite vijesti, prenosi Hina. 

Facebook je kritiziran da prošle godine, tijekom kampanje za američkog predsjednika, nije učinio dovoljno u sprječavanju objavljivanja netočnih informacija.

U Francuskoj postoji slična zabrinutost uoči izbora koji će se održati u travnju i svibnju. 

Inicijativa pokrenuta i u Njemačkoj

Ta je društvena mreža rekla da će korisnici u SAD-u moći lakše označavati lažne članke, te da će surađivati s organizacijama poput Snopesa, internetskog portala koji razotkriva dezinformacije, ABC Newsa i agencije Associated Press. 

Facebook je prošlog mjeseca sličnu inicijativu pokrenuo i u Njemačkoj u kojoj se parlamentarni izbori održavaju u rujnu.

Dužnosnici njemačke vlade ranije su izrazili zabrinutost da bi lažne vijesti i govor mržnje na internetu mogli utjecati na ishod tih izbora na kojima kancelarka Angela Merkel cilja na četvrti mandat.

Izvor: Agencije