Facebook ukida prepoznavanje lica u Evropi

Facebook mora poboljšati informacije o zaštiti podataka za postojeće korisnike (EPA)

Društvena mreža Facebook obustavila je nakon žestokih kritika spornu funkciju prepoznavanja lica među korisnicima u Evropi, objavljeno je u petak.

Facebook je poručio da će do 15. novembra izbrisati sve dosad skupljene biometrijske podatke korisnika, saopćio je irski državni Ured za zaštitu podataka, a prenose njemački mediji.

Prepoznavanje lica u Evropi već sada nije moguće, navodi se u saopćenju. Prepoznavanje crta lica trebalo bi pomoći korisnicima da na fotografijama pronađu svoje prijatelje i da ih označe, tumačio je Facebook ideju svoga projekta.

Stručnjaci za zaštitu podataka, međutim, smatraju da banka podataka s biometrijskim podacima miliona korisnika krije nemjerljiv potencijal za zloupotrebu i zatražili su da se korisnici prije mogućeg uključivanja funkcije izričito pitaju za pristanak.

Uvažene primjedbe

Facebook je ranije tvrdio da je funkcija prepoznavanja crta lica potpuno u skladu s evropskim propisima o zaštiti podataka i nada se da će funkcija ipak biti omogućena.

“Nadamo se da ćemo i evropskim korisnicima opet dati na raspolaganje veličanstveni pomoćni alat”, saopćio je Facebook.

Irski državni ured za zaštitu podataka nadležan je za nadzor Facebooka u Evropi, jer je kompanija odabrala Irsku za svoje evropsko sjedište.

Ured je u petak objavio najnoviji nadzorni izvještaj na 200 stranica, u kojem iskazuje zadovoljstvo time što je Facebook uvažio njegove primjedbe iz decembra 2011. godine.

Facebook mora ipak poboljšati informacije o zaštiti podataka za postojeće korisnike, saoopćio je irski državni Ured za zaštitu podataka.

Izvor: Agencije