Facebook: Ukinuti nalozi o iranskoj kampanji manipulacije

Facebook je ukinuo 783 stranica, grupa i naloga koji su prenosili zvanične stavove Irana o nekim osjetljivim pitanjima (EPA)

Društvena mreža Facebook saopćila je da je okončala veliku kampanju manipulacije iz Irana protiv nekoliko zemalja, javila je agencija France Presse.

Facebook je naveo da je ukinuo 783 stranica, grupa i naloga koji su prenosili zvanične stavove Irana o nekim osjetljivim pitanjima, kao što su izraelsko-palestinski konflikt, Sirija i Jemen.

Agencija AP je javila da je Twitter pomogao u otkrivanju sumnjivih aktivnosti i to prijavio Facebooku, prenosi Beta.

Pooštravanje propisa

Američka kompanija Facebook saopćila je ranije da pooštrava propise o političkim reklamama u Evropskoj uniji uoči izbora za Evropski parlament, zakazanih za maj, u najnovijem pokušaju da se izbori s dezinformiranjem i poveća transparentnost na svojim platformama.

Počev od kraja marta, kupcima političkih reklama morat će biti potvrđen identitet prije nego što objave reklame na toj popularnoj društvenoj internetskoj mreži, navodi se u saopćenju, prenosi AP.

Propisi su slični onima koje je ova kompanija uspostavila prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Brazilu, napominje američka agencija.

Izvor: Agencije