Facebook: Ukradeni podaci skoro 30 miliona korisnika

Hakeri su ušli u lične profile korisnika kao što su imena, prezimena, bračni status, obrazovanje, datum i mjesto rođenja i radno mjesto (EPA)

Kompanija Facebook je saopćila da su podaci skoro 30 miliona korisničkih računa ukradeni u najvećem hakerskom napadu na Facebook u historiji ove društvene mreže.

Iz Facebooka nisu imenovali napadača, dodajući da Federalni istražni biro (FBI) “aktivno istražuje ko je počinio napad”, prenosi Anadolija.

Kompanija je već ranije saopćila da su podaci gotovo 50 miliona korisnika bili izloženi zbog sigurnosnog propusta zahvaljujući kojem su hakeri ukrali lozinke pomoću kojih su mogli pristupiti njihovim profilima.

Lični podaci

Hakeri su ušli u lične profile korisnika kao što su imena, prezimena, bračni status, obrazovanje, datum i mjesto rođenja i radno mjesto.

Ipak, dosad nije bilo jasno koliki broj podataka je iskorišten, ali nakon što je kompanija saopćila da su hakeri imali pristup brojevima telefona i mailovima više od 29 miliona korisnika, brojni mediji nazvali su to najvećim hakerskim napadom na Facebook u historiji ove društvene mreže.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da su napadači imali mogućnost da pogledaju privatne poruke ili postove na nalogu, ali da nema podataka da su to i učinili.

Kompanija je rekla da će sve hakirane korisnike obavijestiti u narednih nekoliko dana.

Facebook se još oporavlja od afere sa britanskom kompanijom Kembridž Analitika, koja je nezakonito prikupljala podatke gotovo 87 miliona korisnika te mreže.

Izvor: Agencije