Facebook zatvorio službenu stranicu Fataha

Aktivisti redovno optužuju Facebook za cenzuru i pristranost (Reuters)

Facebook je zatvorio stranicu Fataha, stranke palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, zbog fotografije na kojoj historijski vođa Yasser Arafat drži oružje u ruci, izvijestio je taj pokret.

“Primili smo poruku u kojoj smo upozoreni da naša stranica krši pravila Facebooka”, rekao je za AFP Munir Jaghoub, Fatahov predstavnik za medije, i sam jedan od administratora zatvorene stranice.

Računi 12 administratora stranice, koja, navodi Jaghoub, ima 70.000 pratilaca, također su zatvoreni na 30 dana.

Optužbe za cenzuru

Uz poruku koju je poslao Fatah, dodaje, bila je objavljena fotografija Arafata, koji u ruci drži pušku što je pripadala izraelskom vojniku koga su u 1980-im oteli Palestinci u Beirutu, glavnom gradu Libana.

Pokraj njega na fotografiji je i Mahmud al-Aloul, nedavno izabran za potpredsjednika Fataha.

Izraelci redovno optužuju Palestince, posebno palestinsko vodstvo, u kojem su članovi Fataha, da potiču na nasilje na društvenim mrežama.

Jesenas je Facebookova delegacija boravila u Izraelu, gdje se sastala s nekim ministrima koji se zauzimaju za kriminalizaciju određenih oblika ponašanja na Facebooku i internetu općenito.

Propalestinski aktivisti redovno optužuju tog prvaka među društvenim mrežama za cenzuru i pristranost.

U septembru 2016. godine, nakon zatvaranja stranica povezanih s palestinskim informativnim portalima, Facebook se morao izviniti, opravdavši se pogreškom.

Izvor: Agencije