Facebookovi ulagači pozivaju na Zuckerbergovu smjenu

Čini se da ova inicijativa nije ništa više od simbolične geste (EPA)

Veliki ulagači pozvali su nadzorni odbor Facebooka da ulogu predsjedavajućeg proglase nezavisnom uslijed afera koje su nedavno pogodile tehničkog diva.

Novi prijedlog, koji je predstavila tvrtka Trillium Asset Management, poziva na smjenu Marka Zuckerberga s rukovodeće pozicije zbog nedavnih skandala, uključujući i onaj tvrtke Cambridge Analytica koja je manipulirala osobnim podacima 30 miliona korisnika.

“Ulazimo u novu fazu razvoja Facebooka”, rekao je Jonas Kron, potpredsjednik Trilliuma. “Facebook koristi tehnologiju koja nadmašuje našu percepciju i shvaćanje načina na koji ta tehnologija utječe na društvo, zbog čega je vrijeme da ograničimo Zuckerberga i napravimo neke strukturne promjene.”

Simbolična gesta

Dioničari optužuju tvrtku za propuste i loše postupanje s raznim skandalima koji su izašli na vidjelo, izjavio je Michael Frericis, ministar financija Illinoisa.

“Vrijeme je za promjene. Moramo vratiti povjerenje ulagača i zaštititi njihove interese,” dodao je Frericis.

Ipak, čini se da ova inicijativa nije ništa više od simbolične geste, s obzirom na to da osnivač i izvršni direktor Zuckerberg ima gotovo potpunu kontrolu nad tvrtkom.

Izvor: Agencije