Oglasi

Fajon: Do kraja godine bez suspenzije

U Evropskoj komisiji trenutno se pregovara o detaljima sigurnosne klauzule ili takozvanog mehanizma za suspenziju bezviznog režima.
Fajon ne očekuje da će nova mjera biti usvojena tokom kiparskog predsjedavanja EUSrna

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon kaže da ne očekuje da će Evropska komisija do kraja godine usvojiti mehanizam za suspenziju bezviznog režima prema zemljama zapadnog Balkana, ali i ističe da bi se to moglo desiti početkom naredne godine.

Ona je agenciji Srni izjavila da se u Evropskoj komisiji trenutno pregovara o detaljima sigurnosne klauzule ili takozvanog mehanizma za suspenziju bezviznog režima, predloženog prije skoro godinu dana.

"Ne očekujem da će ova mjera biti usvojena tokom kiparskog predsjedavanja EU", navela je Fajon i dodala da bi se to moglo desiti početkom naredne godine, što bi omogućilo da jedna ili više članica EU privremeno uvede vize za jednu ili više država zapadnog Balkana.

Bivša izvjestiteljka za liberalizaciju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana pojašnjava da bi mehanizam bio aktiviran u slučaju iznenadnog i znatnog povećanja broja azilanata.

"Suspenzija bezviznog režima, čak i na samo nekoliko mjeseci, predstavljaće veliki udarac za građane i integracioni proces", smatra Tanja Fajon i upozorava da je opasnost ozbiljna, posebno za državljane Srbije pošto je zabrinjavajući broj azilanata iz te zemlje u Njemačkoj.

Poziv odgovornima

Fajon je pozvala odgovorne vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da spriječe građane da zloupotrebljavaju režim slobodnog putovanja.

"Mora se učiniti sve za očuvanje slobode putovanja, što je osnovno pravo svakog Evropljanina", navela je ona.

Ona kaže da se nada da se to, ipak, neće desiti i da određene članice evropskog bloka neće iskoristiti novi mehanizam za političke razloge.

Prema njenim riječima, mehanizam će biti primijenjen za sve treće zemlje, uključujući i države zapadnog Balkana.

Ona je podsjetila da je Evropska komisija iznijela ovaj prijedlog nakon povećanja broja azilanata iz zemalja zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije