Falluja pod opsadom više od tri mjeseca

Irački grad Falluja je od početka godine pod kontrolom naoružanih protivvladinih grupa. Vlada je zaprijetila da će učiniti sve što je potrebno da te borce prisili da napuste grad. Ali za ljude koji se nalaze između dvije vatre, život je sve opasniji.

Falluja je pod opsadom više od tri mjeseca. Vlasti ondje nemaju kontrolu. Područje kontrolišu borci povezani s Al-Kaidom te plemena koja su protiv Vlade. Život je težak i opasan, dok traju borbe između naoružanih grupa i vojske i policije. Sam odlazak u bolnicu je rizik.

“To mora da je bila minobacačka ili artiljerijska granata… Moj brat je, također, ranjen”, kaže jedan stanovnik Falluje.

Pobjegli od borbi

Mnogi ljudi napustili su grad kako bi pobjegli od borbi. Za one koji ne mogu otići, situacija je teška. Ljekari apeluju da im se hitno pomogne.

“Pozivam sve raspoloživo medicinsko osoblje da se pridruži bolnicama kako bi pomogli u slučaju da bude još neočekivanih hitnih slučajeva, jer nam nedostaje osoblja”, rekao je jedan od ljekara u bolnici u Falluji, dodavši da im ponestaje i lijekova.

Falluja je od Bagdada udaljena samo šezdesetak kilometara, ali je daleko od centralne državne vlasti. Premijer Nouri al-Maliki obećao je da će naoružane borce silom istjerati iz grada, uz punu vojnu ofanzivu. To znači da ima malo nade za predah u skorije vrijeme.

Izvor: Al Jazeera i agencije