FARC proglasio jednostrano božićno primirje

Pregovarači iz redova pobunjenika borave u Havani od prošle sedmice (AFP)

Ljevičarska pobunjenička grupa FARC proglasila je jednostrano božićno primirje tokom prvog dana mirovnih pregovora s kolumbijskim vlastima na Kubi.

Primirje će trajati od 20. novembra do 20. januara sljedeće godine, saopćio je pobunjenički pregovarač Ivan Marquez.

Delegacija kolumbijske Vlade stigla je u nedjelju navečer u Havanu na mirovne pregovore, dok pregovarači iz redova pobunjenika tu borave od prošle sedmice.

Ovaj sastanak ima za cilj okončanje pedesetogodišnjeg oružanog sukoba u Kolumbiji.

Glavni kolumbijski pregovarač Umberto de la Kalle kazao je pri polasku na put za Havanu da pobunjenici moraju pokazati spremnost za sklapanje konkretnih i realnih sporazuma.

Pregovori su trebali početi u četvrtak, 15. novembra, ali su pomjereni za četiri dana, pošto su obje strane zatražile vrijeme za tehničke pripreme da bi osigurale učešće predstavnika građanskog društva.

Brz i efikasan proces

Mirovni proces zvanično je počeo na ceremoniji u Oslu 18. oktobra.

Pregovori će se fokusirati na agrarnu reformu u Kolumbiji, pošto je to bio glavni razlog za pokretanje pobune početkom šezdesetih godina prošlog vijeka.

Ostale četiri tačke pregovora su okončanje oružanog konflikta, garancije za rad političke opozicije i učešće građana u političkom životu, suzbijanje krijumčarenja droge i prava žrtava konflikta.

“Ovo će biti brz i efikasan proces i trajat će nekoliko mjeseci, a ne godinama”, rekao je De la Kalle, koji je doputovao u Havanu kolumbijskim vojnim avionom s još četiri Vladina pregovarača.

Kolumbijske vlasti očekuju da FARC odustane od oružane borbe i uključi se u politički proces po okončanju pregovora.

Izvor: Agencije