FARC suspendirao pregovore u Kubi

Catatumbo: U svjetlu novih okolnosti, mirovna delegacija FARC-a je odlučila pauzirati pregovore kako bi se dobro pozicionirala prema prijedlogu Vlade (EPA)

Kolumbijska ljevičarska pobunjenička grupa FARC saopćila je kako će „pauzirati“ mirovne pregovore u Kubi kako bi procijenila prijedlog Vlade Kolumbije u kojem stoji da se svaki mirovni dogovor mora staviti na državni referendum.

„U svjetlu novih okolnosti, mirovna delegacija FARC-a je odlučila pauzirati pregovore kako bi se dobro pozicionirala prema prijedlogu Vlade“, kazao je pregovarač pobunjeničke grupe Pablo Catatumbo u petak, čitajući saopćenje u Havani.

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos u četvrtak je objavio kako će Kongresu predati prijedlog zakona po kojem će referendum biti neophodan ukoliko se dođe do bilo kakvog sporazuma sa ljevičarskim pobunjenicima.

Nije prekid već prepreka

Posljednja objava FARC-a je prvi prekid pregovora koji su započeli u novembru.

Novinar Al Jazeere Alessandro Rampiett, koji se javio iz Bogote, kazao je kako saopćenje nije prekid već samo prepreka na pregovorima.

„Iz FARC-a su bili veoma pažljivi pri formulaciji saopćenja i naveli su kako je riječ o ‘pauzi’. Međutim, nije jasno koliko će trajati suspenzija pregovora“, dodao je.

Suspenzija pregovora se desila nekoliko dana nakon što su pobunjenici po prvi put prihvatili djelimičnu odgovornost za hiljade žrtava koje su poginule tokom 50-godišnjeg sukoba i nagovijestili stvaranje komisije za utvrđivanje istine.

Izvor: Agencije