Farmeri traktorima blokirali puteve za Lyon

Nekoliko stotina farmera blokiralo je u četvrtak puteve koji vode ka Lyonu, drugom po veličini gradu u Francuskoj, jer su nezadovoljni planom Vlade ove evropske države o izdvajanju 600 miliona eura za olakšavanje njihovih finansijskih problema uslijed pada cijena, prenose svjetske agencije.

Francuski predsjednik Francois Hollande, sastat će se tokom dana u Dijonu sa zvaničnicima najvećeg sindikata koji okuplja poljoprivrednike.

Farmeri već nekoliko sedmica blokiraju prilaze gradovima, lukama i turističkom centru Saint-Michel kako bi ukazali na svoju situaciju.

Mnogi tvrde kako su na ivici bankrota, prenosi agencija AFP.

Cijene govedine, svinjetine i mlijeka opale su uslijed promjene navika kupaca, pada potražnje u Kini i ruskog embarga na uvoz hrane iz zapadnih država.

Vanredni paket

Vlada je u srijedu reagirala usvajanjem vanrednog paketa od 600 miliona eura poreskih olakšica i garancija za zajmove.

Ovaj paket je manji od onoga što su očekivali farmeri, zbog čega pojedini nisu odustali od protesta, a neki su ga intenzivirali.

Oni su postavili traktore na ključnim saobraćajnicama koje vode ka Lyonu i najavili da ih neće ukloniti do četvrtka navečer.

Glavno udruženje francuskih farmera FNSEA, saopćilo je kako je paket “nedovoljan” i da predstavlja samo flaster s kratkoročnim efektom, a ne dugoročno strukturno rješenje za probleme ove privredne grane.

Premijer Manuel Vals, rekao je u četvrtak ujutro državnom radiju da je “od suštinskog značaja da porastu cijene na tržištu govedine”.

Izvor: Al Jazeera i agencije