Fatah i Hamas gube podršku Palestinaca

Palestinski Fatah i Hamas će održati pregovore u Dohi, glavnom gradu Katara. Dvije frakcije su u sukobu od 2006. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze nakon izborne pobjede. Međutim, čini se kako obje stranke gube podršku među Palestincima.

Brojni objekti u Gazi i dalje su u ruševinama godinu i po nakon posljednjeg rata s Izraelom. Rekonstrukcija je spora, mnogi na ovoj palestinskoj teritoriji kažu da nije samo izraelska blokada kriva za to, već i Hamas, koji je na vlasti u ovom dijelu Palestine.

Emad Abu Ajwaa fizički je radnik koji je do sada podržavao Hamas. Dio novca koji zarađuje odvaja za obnovu porodične kuće uništene u izraelskom zračnom napadu. Kaže da je ljut na Hamas, jer nisu učinili više da pomognu ljudima poput njega.

“Hamas uopće nije pokrenuo obnovu. Sve građevinske radove finansiramo sami. Vlada nije učinila ništa za nas”, govori on.

Nezadovoljstvo Hamasom širi se Pojasom Gaze. Stopa nezaposlenosti veća je od 40 posto. Restrikcije električne energije nekad traju više od 12 sati, a nema dovoljno ni vode za piće. No, bez izbora, koji se ne očekuju u skorije vrijeme, gotovo je nemoguće promijeniti situaciju.

Isto misle i mnogi Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali. Iako se suočavaju s drugačijim problemima, kao što su prisustvo vojnih snaga i širenje nelegalnih naselja, stanovnici Zapadne obale su nezadovoljni Fatahom, strankom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. Nedavna anketa pokazala je da dvije trećine Palestinaca na Zapadnoj obali želi ostavku 80-godišnjeg političara.

Lider se otuđili od naroda

Tami Rafidi, dugogodišnja simpatizerka Fataha, kaže da razumije zašto je narod nezadovoljan.

“Vodstvo stranke otuđilo se od naroda. Djeluju iz potpuno drugih pobuda, uglavnom ih vode vlastiti interesi i zarada”, izjavila je.

U subotu su u Dohi, glavnom gradu Katara, počeli pregovori delegacija Hamasa i Fataha, u cilju mirenja dviju stranaka i iznalaženja rješenja za probleme Palestinaca kroz jedinstvenu vlast. Izraelske vlasti pomno prate pregovore.

“Za izraelsku javnost ovo je sastanak dviju terorističkih organizacija. Nekada je Hamas smatran za terorističku organizaciju, a Fatah je sarađivao s izraelskom Vladom na sprečavanju terorizma. Situacija se sada promijenila”, ističe politički analitičar Mitchell Barak.

U proteklih nekoliko godina bilo je više pokušaja posredovanja između Hamasa i Fataha. Posljednji uspješan sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva ostvaren je 2014. godine, ali zbog sukoba ubrzo je propao. Iako postoji nada da će razgovori uz posredovanje Katara polučiti rezultate, malo je onih koji su uvjereni u to.

Izvor: Al Jazeera