Fatah: Potpredsjednik SAD-a nije dobrodošao u Palestinu

Američko priznanje Jerusalema kao prijestolnice Izraela izazvalo je proteste gnjevnih Palestinaca (EPA)

Jibril Rajoub, visoki palestinski zvaničnik vladajuće partije Fatah predsjednika Mahmouda Abbasa, izjavio je u četvrtak da američki potpredsjednik Mike Pence, koji treba posjetiti tu regiju kasnije ovog mjeseca, “nije dobrodošao u Palestinu”.

“U ime Fataha poručujem da nećemo poželjeti dobrodošlicu Trumpovom zamjeniku na Palestinskim teritorijama. On je tražio da se sastane s Abbasom 19. decembra u Betlehemu, ali taj sastanak neće biti održan”, rekao je Rajoub, prenosi Reuters.

Predsjednik SAD-a Donald Trump saopćio je u srijedu da je došao trenutak da Jerusalem bude zvanično priznat kao prijestolnica Izraela, ignorirajući upozorenja arapskih i evropskih lidera, što je izazvalo proteste gnjevnih Palestinaca.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Tim povodom će i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak održati vanrednu sjednicu.

Vijeće će od 16:00 sati po srednjoevropskom vremenu raspravljati o drugim temama, a Jerusalem će doći na red nakon toga, što znači oko podneva po mjesnom vremenu.

Sjednicu je zatražilo osam od 15 zemalja u Vijeću sigurnosti UN-a.

Među njima su četiri evropske – Švedska, Francuska, Italija i Velika Britanija, dvije južnoameričke – Bolivija i Urugvaj, te dvije afričke – Egipat i Senegal.

Te su zemlje zatražile da sjednica počne izlaganjem UN-ovog generalnog sekretara Antonia Guterresa.

Guterres je u srijedu, odmah nakon Trumpove objave, podsjetio da se od preuzimanja dužnosti u januaru protivi “svakoj jednostranoj mjeri”.

‘Prijestolnica dvije države’

Status Jerusalema može se riješiti samo u “direktnim pregovorima” Izraelaca i Palestinaca, upozorio je generalni sekretar UN-a.

“Nema alternative rješenju dvije države”, s “Jerusalemom kao prijestolnicom Izraela i Palestine”, dodao je.

U rezoluciji 2334 od 23. decembra 2016. godine Vijeće sigurniosti “ističe da neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. juna 1967 godine, pa ni što se tiče Jerusalema, osim onih o kojima će se strane dogovoriti u pregovorima”.

Sjedinjene Američke Države, tada na čelu s Barackom Obamom, suzdržale su se tom prilikom, što je omogućilo donošenje te rezolucije.

Izvor: Agencije