Fatah: Predaja vlasti u Gazi nailazi na prepreke

Hamas je 12. oktobra u Kairu pristao da se Palestinska samouprava vrati na vlast u Gazi (EPA)

Visoki dužnosnik Fataha je izjavio da predaja vlasti Palestinskoj samoupravi, koja se u nedjelju trebala dogoditi u Pojasu Gaze, nailazi na prepreke.

Palestinski pokret Hamas, koji od 2007. godine kontrolira palestinsku enklavu, trebao je 1. decembra predati vlast palestinskoj Vladi, na temelju dogovora o pomirenju, koji su palestinske suparničke grupe u oktobru postigle u Kairu.

Taj je rok poslije pomaknut na 10. decembar.

“Danas su se pojavile prepreke”, rekao je Azam al-Ahmed, glavni pregovarač Fataha, stranke predsjednika Mahmouda Abbasa, u saopćenju koje je objavila palestinska agencija Wafa.

“Nadam se da će se one prevladati do večeras, kako bi naš narod mogao reći da palestinske nacionalne frakcije (…) poštuju svoje obveze”, dodao je.

Razgovor o budućim koracima

Nakon predaje vlasti, palestinske grupe će se sastati u Kairu, koji je pokrovitelj pregovora, kako bi razgovarale o budućim koracima, rekao je.

Hamas je 12. oktobra u Kairu pristao da se Abbasova Palestinska samouprava vrati na vlast u Gazi, odakle je silom protjerana 2007. godine, te da vlast preuzme vlada nacionalnog jedinstva.

Nakon toga Hamas i Samouprava su se pokazali nesposobni da prevladaju neke zapreke, pa tako i onu u vezi sa sudbinom dužnosnika i sa sigurnosnom kontrolom.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem izraelskom prijestolnicom mogla bi utjecati na prilike.

Pojas Gaze, Jerusalem i okupiranu Zapadnu obalu od četvrtka potresaju nasilje i protesti protiv američke odluke, u kojima su život izgubila četverica Palestinaca.

Izvor: Agencije