Fatalne demonstracije u centru Bagdada

Policija je demonstrante pokušala rastjerati kada su približili mostu koji povezuje Trg Tahrir u centru grada sa Zelenom zonom (Reuters)

Najmanje sedam osoba je poginulo, a deseci su povrijeđeni u subotu u Bagdadu u sukobu snaga reda s demonstrantima koji su zahtijevali izborne reforme, doznaju agencije iz policijskih izvora.

“U nasilju je poginulo sedmero ljudi, uključujući dvojicu pripadnika snaga reda i petericu demonstranata”, rekao je jedan policajac.

Hiljade demonstranata, pristalica šiitskog imama Moqtada al-Sadra, tražili su reformu centralne izborne komisije uoči pokrajinskih izbora u septembru.

Policija ih je pokušala rastjerati kada su približili mostu koji povezuje Trg Tahrir u centru grada sa Zelenom zonom, u kojoj se nalaze vladine zgrade, ambasade i međunarodne organizacije.

Sadr je optužio policiju za prekomjernu silu.

‘Politički žrtveni jarac’

Istakao je kako su okupljeni u protestima htjeli da ih se čuje u Zelenoj zoni i kako je nisu namjeravali napasti kao prošle godine.

Iračke snage sigurnosti koristile su suzavac i gumom obložene metke protiv okupljenih u subotu, a neki izvori navode kako je više od 320 demonstranata povrijeđeno, kao i sedam policajaca.

Agencija AP navodi, pozivajući se na izvore iz bolnice, kako je jedan policajac preminuo uslijed rane od metka.

Sadr optužuje izbornu komisiju za korupciju i traži promjenu sastava ovog izbornog tijela.

“Nećemo ustuknuti zbog prijetnji”, izjavio je Serbat Mustafa, predsjednik centralne izborne komisije u subotu.

Dodao je kako neće dati ostavku i optužio Sadra kako komisiju koristi kao “političkog žrtvenog jarca”.

Izvor: Agencije