Oglasi

Fatalni nalet voza na školski autobus

Ministar saobraćaja Egipta i šef egipatskih željeznica dali su ostavke nakon tragedije u kojoj je poginulo 50 djece.

Najmanje 50 djece je poginulo prilikom udara voza u autobus južno od Kaira, glavnog grada Egipta, u subotu, javila je zvanična državna novinska agencija.

Još 12 žrtava

Dvanaest osoba je izgubilo život, a tri su povrijeđene u subotu u prometnoj nesreći blizu Kaira, nekoliko sati poslije sudara školskog autobusa i voza.

Ovu novu nesreću izazvao je kamion koji je cestom vozio u suprotnom pravcu i sudario se s minibusom koji je prevozio 15 osoba.

Vozač kamiona je uhapšen, saopćila je policija.

Voz je udario u školski autobus iz grada Manfalut, nedaleko od Assiuta, javlja agencija te dodaje kako je guverner pokrenuo istragu okolnosti incidenta.

U autobusu je bilo 60 djece, starih između četiri i šest godina.

"Tragični bilans sada iznos 50 mrtvih, dok je 17 djece povrijeđeno", kazao je guverner Yehya Keshk za državnu televiziju.

Novinarka Al Jazeere Sherin Tadros, koja se javila iz Kaira, kazala je: "Sudar je toliko bio žestok da su samo 22 tijela iznesena čitava, dok su ostale žrtve raskomadane."

Naredba i ostavke

Agencije prenose kako saobraćaj na prijelazu preko šina nije bio zaustavljen dok je voz brzo išao ka njemu.

Ove podatke je dao egipatski zvaničnik koji nije želio da mu se objavi identitet, jer nema odobrenje za razgovore s medijima.

Jedan od svjedoka tragedije kazao je kako je voz gurao autobus skoro kilometar na šinama.

Dva zvaničnika bolnice rekli su kako su povrijeđeni primljeni u dva različita odjela, a mnogi su ostali bez ekstremiteta.

Predsjednik Egipta Mohammed Morsi naredio je premijeru, ministrima odbrane i zdravstva te guverneru Assiuta da "ponude sve oblike pomoći porodicama žrtava", prenosi državna novinska agencija Mena.

Ministar saobraćaja Rashed al-Metini i šef egipatskih željeznica dali su ostavke nakon tragedije, javlja agencija.

Egipatskih željeznički sistem karakterizira nizak nivo sigurnosti, uglavnom zbog loše opreme, slabog menadžmenta i bahate vožnje.

Izvor: Agencije