FBI: Dokazi o namještanju meča Clay – Liston

Cassius Clay, kasnije Muhammad Ali, ušao je u ring kao potpuni autsajder, ali je uspio pobijediti Sonnyja Listona (Reuters)

Američki Federalni ured za istraživanje posjeduje tajne dokumente koji dokazuju da je čuveni meč tadašnjeg svjetskog profesionalnog bokserskog prvaka Sonnyja Listona i mladog izazivača Cassiusa Claya (kasnije Mohammada Alija) 25. februara 1964. godine namješten, prenose agencije.

Američki list Washington Post, na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacija, dobio je dokaze kako je FBI imao saznanja o tome da je meč za svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, jedan od najvećih sportskih trenutaka 20. stoljeća, kako ga nazivaju američki sportski listovi, zapravo lažiran.

Borba između tada aktuelnog prvaka Listona i mladog izazivača Claya imala je šokantan kraj, jer je Liston predao u sedmoj rundi zbog povrede ramena.

Clay (Ali), tada 22-godišnjak, ušao je u ring kao potpuni autsajder, ali je uspio pobijediti i na taj način postavio temelj svojoj blistavoj karijeri.

Navodno je borbu namjestila osoba iz Las Vegasa povezana s organiziranim kriminalom i Listonom, a njegov protivnik Clay s tim nije imao nikakve veze.

Osjetljivi dokumenti

Dokumenti, toliko osjetljivi da su naslovljeni na tadašnjeg direktora FBI-ja Edgara Hoovera, otkrivaju da je glavnu ulogu u lažiranju imao Ash Resnick, kockar iz Las Vegasa, s kriminalnim vezama i historijom namještanja borbi.

Ključni dokaz je dopis koji datira od 24. maja 1966. godine, koji opisuje intervju s kockarom iz Houstona Barnettom Magidsom.

On je agentima govorio o svom razgovoru s Resnickom prije borbe Clay – Liston.

Magidsu je Resnick savjetovao da se ne kladi na Listonovu pobjedu.

Izvještaji, također, otkrivaju da su Resnick i sam Liston zaradili više od milion dolara kladeći se na Alijevu pobjedu.

Dokumenti ne pružaju bilo kakav dokaz o Alijevoj umiješanosti u slučaj, niti da je za sve to uopće znao.

Izvor: Agencije