FBI: Edward Snowden nije heroj zviždač

Edward Snowden je dobio azil u Rusiji (AP)

Tajni podaci koji su u posjedu odbjeglog službenika Nacionalne agencije za sigurnost Edwarda Snowdena najvećim dijelom se odnose na operacije američke vojske, saopćili su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove američkog Kongresa Mike Rogers i njegov zamenik Dutch Ruppersberger izjavili su da je Snowden doveo u potencijalnu opasnost vojne trupe SAD-a u inostranstvu, otkrivajući špijunske metode koje se provode.

Prema njihovim riječima, Snowden je ukrao blizu 1,7 miliona tajnih fajlova.

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa James Comey je rekao da ljudi kao što je Snowden nisu “heroji zviždači”, pošto su listovi New York Times i Guardian zatražili da bude pomilovan i nagrađen, umjesto što se protiv njega vodi sudski postupak za izdaju.

‘Ne pregovaramo s bjeguncima’

Comey je istakao da se Snowden ne može podvesti pod zviždača, pošto NSA radi pod nadzorom Kongresa i legalno.

U svom glavnom uvodniku prije nekoliko dana New York Times je naveo da Amerikanci sada bolje razumiju do kojih su razmjera praćeni njihovi telefonski pozivi i elektronska pošta, te kako su skupljane informacije.

I Guardian, britanski list koji je, također, dobio Snowdenove dokumente, pozvao je predsjednika SAD-a Baracka Obamu da amnestira Snowdena.

Comey je rekao da Ministarstvo pravde ne pregovara s bjeguncima, osim ako ne organizira njihovu predaju.

Snowden se od augusta prošle godine nalazi u Rusiji, gdje je dobio azil.

Izvor: Agencije