FBI i NSA: Obama nije naređivao prisluškivanje Trumpa

Direktori NSA-a i FBI-a odbacili su Trumpove optužbe za prisluškivanje (Reuters)

Direktori američkih vodećih sigurnosnih i obavještajnih agencija izjavili su u ponedjeljak da nemaju informacije koje bi potvrdile tvrdnje aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da ga je njegov prethodnik Barack Obama prisluškivao prije izbora.

“Uz poštovanje predsjednikovih tvitova o tome da ga je prethodna administracija, navodno, prisluškivala, ja nemam informaciju koja bi podržala te tvitove”, rekao je direktor Federalnog istražnog biroa James Comey tokom svjedočenja u Kongresu SAD-a, prenosi AFP.

Isto stanovište, prema njegovim riječima, ima i Ministarstvo pravde, koje nadgleda FBI i druge agencije.

Comey je dodao da nijedan pojedinac ne može naložiti prisluškivanje nekog građanina Amerike, već da dozvolu za to daju sudovi nakon rigoroznog procesa odlučivanja.

NSA odbacuje optužbe

Pred Komitetom Kongresa za obavještajne poslove svjedočio je i direktor Nacionalne agencije za sigurnost Michael Rogers, koji je odbacio sugestiju Trumpove administracije da je NSA zatražio od britanske obavještajne službe da špijunira predsjednika SAD-a.

On je dodao da u potpunosti stoji iza izvještaja obavještajne zajednice kad je riječ o miješanju Rusije u američke izbore prošle godine.

Prethodno je Comey potvrdio da FBI istražuje moguće napore koje je preduzimala Vlada Rusije kako bi se miješala u američke izbore 2016. godine, uključujući bilo kakve veze Trumpove kampanje i Moskve, prenosi Reuters.

On je kazao da ispitivanje “uključuje istragu prirode bilo kakvih veza između pojedinaca povezanih s Trumpovom kampanjom i Vlade Rusije i to je li postojala bilo kakva koordinacija između kampanje i napora Rusije”.

Izvor: Agencije