FBI: Istraga protiv Hillary Clinton nije bila greška

Putin je htio Trumpa za predsjednika 'jer Putin mrzi Hillary Clinton', rekao je Comey (EPA)

James Comey, direktor američkog Federalnog istražnog biroa, odbacio je tokom saslušanja pred Kongresom tvrdnje da je njegova odluka da pokrene istragu protiv Hillary Clinton, demokratske kandidatkinje, zbog e-mail poruka, utjecala na ishod američkih izbora.

Comey je branio svoju odluku da samo nekoliko dana prije izbora s istragom upozna i Kongres, prenosi Fena.

Clinton je istraživana jer je koristila privatni e-mail za poslovnu komunikaciju dok je bila državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država.

FBI je pokrenuo istragu nakon što je afera iscurila u javnost, ali je ta informacija objavljena u jeku kampanje, što je, kako se smatra, pogoršalo poziciju kandidatkinje Clinton.

‘Teška odluka’

Ona je ranije izjavila da bi, da nije bilo te informacije, pobijedila Donalda Trumpa na izborima.

“Bila je to teška odluka, ali, kada sve sagledam, ispravna. Ne smijem nijedne sekunde razmišljati hoću li utjecati na nečiju političku budućnost”, rekao je Comey pred nadležnim komitetom, tvrdeći da osjeća određenu “mučninu” zbog kritika kojima je izložen.

Osim toga, Comey je u dužem iskazu istaknuo da je ruski predsjednik Vladimir Putin htio Trumpa za predsjednika “jer Putin mrzi Hillary Clinton” te više cijeni nekoga s “poslovnim iskustvom”.

Također, prvi čovjek FBI-a obrušio se na WikiLeaks, kazavši da ugrožava sigurnost građana SAD-a te da nije riječ o istraživačkom novinarstvu nego o “obavještajnoj pornografiji”.

Izvor: Agencije