FBI je 63 puta tražio pomoć pri hakiranju

FBI često pokušava 'narediti' tehnološkim kompanijama da asistiraju u istragama (AP)

Američka vlada je između 2008. i 2016. godine 63 puta izvela velike tehnološke kompanije, poput Applea i Googlea, pred sud zbog toga što joj nisu htjele pomoći pri otključavanju mobilnih uređaja ili tablet računara, navodi se u izvještaju Američke unije za građanska prava, prenosi Daily Sabah.

Većina slučajeva se odnosi na istrage u slučaju kriminala, a kompanije i vlada nisu htjele komentirati izvještaj ACLU-a.

“Ti zahtjevi su postali normalni, a Federalni istražni biro često pokušava narediti tehnološkim kompanijama da asistiraju”, navodi se u izvještaju.

Američka vlada je nedavno saopćila kako je uspjela pristupiti podacima pohranjenim na šifriranom iPhoneu koji je koristio jedan od napadača u napadu u San Bernardinu i odustala od zahtjeva da sud prisili Apple da provali šifru na uređaju.

Ugrožavanje prava korisnika

Vlada je insistirala do prošle sedmice na tome da nema načina pristupiti telefonu koji je koristio Rizwan Farook, osim da prisili Apple da napiše software koji bi onesposobio zaštitu šifre.

Ministarstvo pravde dobilo je prošlpg mjeseca sudski nalog koji naređuje Appleu da izradi software koji će zaobići element ugrađen u najnoviji operativni sistem iPhonea koji briše pohranjene podatke nakon deset neuspješnih pokušaja upisivanja šifre, čime bi omogućili istražiteljima da pokušavaju sa šiframa dok ne uspiju otkriti pravu.

Direktor Applea Tim Cook je to odbio, argumentirajući da Vlada želi previše i da bi to ugrozilo sigurnost za svakog korisnika Iphonea.

Farook je sa svojom ženom ubio 14 ljudi u napadu u decembru u San Bernardinu u Kaliforniji, a 22 osobe ranio.

Par je ubijen u pucnjavi s policijom nakon napada.

Izvor: Agencije